Vollemaanavonden

Vollemaanavonden in 2023

Volgend jaar willen we graag de traditie voortzetten: de maandelijkse viering van de vollemaanavond. Tijdens het leven van de Boeddha kwam hij met zijn leerlingen bij de volle maan bijeen om te mediteren en onderricht te geven.

Zo komen ook wij elke maand bij elkaar om naar een leerrede van de Boeddha te luisteren (een sutta of soetra), te mediteren en uit te wisselen over wat ons in de sutta heeft getroffen. De avond wordt beëindigd met een kort ritueel.

De sutta’s die we bespreken, zijn te vinden in Aldus sprak de Boeddha, een bloemlezing van de oudste sutta’s, vertaald en ingeleid door Jan de Breet en Rob Janssen (Asoka, Rotterdam 2007. Dit boek is te koop in BCA). Deze sutta’s zijn gegroepeerd rondom de zogeheten vier edele waarheden: 1) Er is lijden, 2) er is een oorzaak van lijden, 3) er is een einde van lijden, en 4) er is een pad dat naar het einde van lijden voert. Zo kunnen we een blik werpen op de kern van de Dharma, de leer van de Boeddha, en ervaren wat die leer ons nog altijd te zeggen heeft.

Iedereen is welkom! De avonden beginnen om 19:30 uur en eindigen om en nabij 21:15 uur.

De vollemaanavonden van 2023: zaterdag 7 januari, zondag 5 februari, dinsdag 7 maart, donderdag 6 april, zondag 7 mei (Boeddhadag), zondag 4 juni, zondag 2 juli (Dharmadag), dinsdag 1 augustus, donderdag 31 augustus, vrijdag 29 september, zondag 29 oktober (mitra ceremonies), zondag 26 november (Sanghadag) en woensdag 27 december.

Er zijn op dit moment geen evenementen gepland
Vollemaanavonden die vorig jaar plaatsvonden:

Donderdag 21 oktober
thema van de avond: ‘dit kostbare mensenleven’
met Amritapurna

Zondag 22 augustus

‘De Middenweg’
met Ujukarin en Parina

Donderdag 24 juni

‘Spirituele vriendschap’
Met Manjudhi en Abhayanetri

Dinsdag 27 April (online)

‘De werkelijkheid zien zoals die is’. Hoe doe je dat?
met Jayavajri


Zondag 28 maart

Dharma avond; over compassie en wijsheid
met Ujukarin

Zaterdag 27 februari 2021:

Een avond met het Aranavibhanga sutta.
met Manjudhi

Donderdag 28 januari:

Een avond met het Vattupama sutta.
met Arthamitra