Veel gestelde vragen

Ik ben een paar keer op de introductieavond/ochtend geweest. Wat nu?

Als je een regelmatige meditatiebeoefening wilt opbouwen, kan het helpen om samen met anderen te mediteren. Je kunt deelnemen aan onze ochtendmeditaties op dinsdag en vrijdag.

Misschien wil je een cursus in ons centrum volgen, bijvoorbeeld de cursus mindfulness, of een van onze cursussen over de boeddhistische leer. Het kan steunend en inspirerend zijn contacten op te bouwen met anderen die ook de intentie hebben om geregeld te mediteren.

Je kunt ook contact leggen met andere sanghaleden en boeddhistische principes in praktijk brengen door actief bij te dragen aan het reilen en zeilen van ons centrum. Er zijn diverse werkgroepen waarbij je je kunt aansluiten. Hulp is altijd welkom!

Ben je jonger dan 35 jaar dan kun je ook deelnemen bij activiteiten van onze jongeren groep: Young Buddhists Nederland.

Wil je je meditatiebeoefening effectief verdiepen, dan raden we je aan een meerdaagse retraite te volgen.  Metta Vihara is een prachtig retraitecentrum in Zeeland dat is aangesloten bij onze boeddhistische beweging Triratna. Hier worden het hele jaar door zowel korte als langere retraites georganiseerd, voor beginners en gevorderden. Zie hiervoor de website van Metta Vihara.

Studiegroepen

Er zijn al verschillende studiegroepen rondom diverse boeddhistische thema’s. Als je al een tijdje naar ons centrum komt en je wilt je meer verdiepen in de dharma, laat het ons dan even weten. Bij voldoende interesse starten we dan een nieuwe studiegroep. Je kunt ons ook mailen hierover: info@bcatriratna.nl

Wat is de toegevoegde waarde van een boeddhistisch centrum voor je meditatiebeoefening?

Mediteren kan natuurlijk overal: thuis, in een meditatiegroep, in de sportschool,  of op een bankje in het park.

Maar in ons centrum kun je bovendien anderen ontmoeten die mogelijk dezelfde interesses hebben als jij, en praten over levensvragen en over belangrijke keuzes in je bestaan (tijdens sangha- en meditatiebijeenkomsten). In de Triratna-beweging hechten we grote waarde aan contact, samenzijn en ontmoeting als ‘bedding’ voor onze beoefening. Zoals wij steeds weer ervaren, is dit de beste manier om meditatie en bestudering van de boeddhistische leer in de dagelijkse praktijk te brengen.

Kan ik in het Boeddhistisch Centrum Amsterdam cursussen over boeddhisme volgen?

Ja. In de loop van ieder jaar geven we hier diverse cursussen over de boeddhistische leer (de Dharma), bijvoorbeeld over boeddhistische ethiek, boeddhistische rituelen en achtergronden en motieven voor meditatiebeoefening. Ook hier willen we verbinding maken met onze praktische ervaringen uit het leven van alledag en leggen we de nadruk op onderlinge uitwisseling. Kijk hier voor onze nieuwe cursus in januari over een betekenisvoller leven.

Heb je nog een vraag die hier niet beantwoord is, neem dan contact met ons op via het contactformulier.

Hebben jullie ook activiteiten voor mensen onder de 35 jaar?

Ja wij hebben een groep Young Buddhists Nederland die zijn eigen bijeenkomsten heeft. Lees meer.

Ik wil een cursus of activiteit aanbieden die in het verlengde van de activiteiten van BCA Triratna ligt. Kan dat?

In ons centrum is ook ruimte voor mensen die niet actief verbonden zijn aan Triratna, maar die wel activiteiten aan willen bieden die ondersteunend kunnen zijn aan meditatie en ethische beoefening in het leven van alledag. Dat kan bv Tai Chi, Yoga of Qi Kung zijn, maar ook Geweldloze Communicatie, Mindfulness of kaligraferen.

We hebben vooral overdag nog veel ruimte voor deze activiteiten (en ook een paar avonden/weekenden), dus als je interesse hebt om onze ruimte daarvoor te gebruiken, neem dan contact op met bca@bcatriratna.nl