Veel gestelde vragen

Ik ben een (paar) keer op de introductie ochtend geweest. Wat nu?

Als je een regelmatige meditatiebeoefening wilt opbouwen, kan het helpen om samen met anderen te mediteren. Je kunt deelnemen aan onze ochtendmeditaties op dinsdag- en vrijdagochtend of in het weekend.

Misschien wil je een cursus in ons centrum volgen. Het kan steunend en inspirerend zijn contacten op te bouwen met anderen die ook de intentie hebben om geregeld te mediteren en wat meer willen weten over de boeddhistische visie.

Je kunt ook actief bijdragen aan het reilen en zeilen van ons centrum. Er zijn diverse werkgroepen waarbij je je kunt aansluiten. Hulp is altijd welkom. Vraag het aan iemand die de activiteit leidt of schrijf ons een email als je daarover meer wilt weten.

Wil je je meditatiebeoefening effectief verdiepen, dan raden we je aan een meerdaagse retraite te volgen.  Metta Vihara is een prachtig retraitecentrum in Zeeland dat is aangesloten bij onze boeddhistische beweging Triratna. Hier worden het hele jaar door zowel korte als langere retraites georganiseerd, voor beginners en gevorderden. Zie hiervoor de website van Metta Vihara.

Studiegroepen

Er zijn al verschillende studiegroepen rondom diverse boeddhistische thema’s. Als je al een tijdje naar ons centrum komt en je wilt je meer verdiepen in de Dharma, laat het ons dan even weten. Bij voldoende interesse starten we dan een nieuwe studiegroep. Je kunt ons ook mailen hierover: info@bcatriratna.nl

Wat is de toegevoegde waarde van een boeddhistisch centrum voor je meditatiebeoefening?

In ons centrum kun je met anderen mediteren en  anderen ontmoeten die mogelijk dezelfde interesses hebben als jij.  De ervaring leert dat het moeilijk is om je beoefening in je eentje vol te houden en te verdiepen.

In de Triratna-beweging hechten we grote waarde aan vriendschappelijk contact, samenzijn en ontmoeting als ‘bedding’ voor onze beoefening. Zoals wij steeds weer ervaren, is dit de beste manier om meditatie en bestudering van de boeddhistische leer in de dagelijkse praktijk te brengen.

Kan ik in het Boeddhistisch Centrum Amsterdam cursussen over boeddhisme volgen?

Ja. In de loop van ieder jaar geven we hier diverse cursussen over de boeddhistische leer (de Dharma), bijvoorbeeld over boeddhistische ethiek, boeddhistische rituelen en achtergronden en motieven voor meditatiebeoefening. Ook hier willen we verbinding maken met onze praktische ervaringen uit het leven van alledag en leggen we de nadruk op onderlinge uitwisseling.

Hebben jullie ook activiteiten voor mensen onder de 35 jaar?

Ja wij hebben een groep Young Buddhists Nederland die zijn eigen bijeenkomsten heeft. Lees meer.

Ik wil een cursus of activiteit aanbieden die in het verlengde van de activiteiten van BCA Triratna ligt. Kan dat?

Zolang we nog voorzorgsmaatregelen tegen COVID-19 moeten treffen, stellen we ons centrum niet beschikbaar voor andere activiteiten dan die we zelf aanbieden. 

In ons centrum is ook ruimte voor mensen die niet actief verbonden zijn aan Triratna, maar die wel activiteiten aan willen bieden die ondersteunend kunnen zijn aan meditatie en ethische beoefening in het leven van alledag. Dat kan bv Tai Chi, Yoga of Qi Kung zijn, maar ook Geweldloze Communicatie, Mindfulness of kaligraferen.

Heb je nog een vraag die hier niet beantwoord is, neem dan contact met ons op via het contactformulier.