Sangharakshita

Sangharakshita is één van de grondleggers van het westerse boeddhisme. Hij was een productief schrijver en leraar en een zeer gerespecteerde bestudeerder van zowel het boeddhisme als de westerse culturele tradities. Hij is ook de oprichter van de Triratna Boeddhistische Beweging, een grote en dynamische beweging met centra in zestien landen. Triratna onderzoekt de principes die ten grondslag liggen aan alle vormen van boeddhisme en hoe deze toe te passen in de context van de hedendaagse maatschappij.

Sangharakshita is geboren in Engeland in 1925 en groeide als Dennis Lingwood op in Zuid-Londen. Grotendeels autodidact, ontwikkelde hij al op jonge leeftijd een interesse in oosterse cultuur en filosofie. Op 16-jarige leeftijd besefte hij dat hij boeddhist was en dit eigenlijk altijd al was geweest.

Door de Tweede Wereldoorlog kwam hij in India terecht, waar hij na afloop van de oorlog bleef om een boeddhistisch monnik te worden. Hij kreeg de naam Sangharakshita (‘beschermd door de spirituele gemeenschap’). Hoewel zijn ordinatie in de Theravadatraditie was, bestudeerde en beoefende hij ook intensief de Tibetaanse tradities en de Chinese Ch’an onder leiding van vooraanstaande leraren. Vervolgens gaf hij les en schreef veel. Hij schreef meer dan veertig boeken, waarin hij inhoud geeft aan de grondslagen van het boeddhisme in de hedendaagse maatschappij. Hij was een begaafd dichter en criticus op het gebied van literatuur en kunst.

Terwijl hij in India was, vervulde Sangharakshita een sleutelrol in de wedergeboorte van het boeddhisme daar, in het bijzonder door zijn werk met de ex-’onaanraakbaren’. Hij kende Dr. Ambedkar, de grote leider van de onaanraakbaren. Na Ambedkar’s dood vervulde hij een essentiële rol in het levend houden van de beweging die Ambedkar in gang had gezet, die van de bekering van de onaanraakbaren tot het boeddhisme. Tot op de dag van vandaag blijft Sangharakshita een legendarische figuur onder de tien miljoen mensen in India die zich tot het boeddhime bekeerden.

In het midden van de zestiger jaren keerde hij terug naar Engeland en in 1967 richtte Sangharakshita de Triratna Boeddhistische Beweging op. Veel van zijn tijd besteedde hij aan Triratna, een boeddhistische beweging die zich aanpast aan de behoeften van deze tijd, terwijl zij trouw blijft aan de boeddhistische traditie.

Sangharakshita’s diepgaande ervaring en heldere wijze van denken wordt door mensen over de hele wereld gewaardeerd. Een aantal jaar geleden heeft Sangharakshita zijn verantwoordelijkheden overgedragen aan een groep senior ordeleden van de Triratna Boeddhistische Orde.

Sangharakshita heeft de laatste 6 jaar van zijn leven in Adhisthana gewoond (www.adhisthana.org).  Hij is overleden op 30 oktober 2018 op 93-jarige leeftijd; hij is begraven in de tuin van Adhisthana. Hij heeft tot aan zijn overlijden mensen ontvangen en hij was erg betrokken bij het spirituele welzijn van de Triratna boeddhistische gemeenschap.  We vieren zijn geboortedag op 26 augustus en zijn sterfdag op 30 oktober.