Urgyen Sangharakshita

Urgyen Sangharakshita is één van de grondleggers van het westerse boeddhisme. Hij was een productief schrijver en leraar en een zeer gerespecteerd om zijn kennis van zowel het boeddhisme als de westerse culturele tradities. Hij is ook de oprichter van de Triratna Boeddhistische Beweging, een grote en dynamische beweging met centra in alle werelddelen.  Triratna onderzoekt de principes die ten grondslag liggen aan alle vormen van boeddhisme en hoe deze toe te passen in de context van de hedendaagse maatschappij. 

Sangharakshita is geboren in Engeland in 1925 en groeide als Dennis Lingwood op in Zuid-Londen. Grotendeels autodidact, ontwikkelde hij al op jonge leeftijd een interesse in oosterse cultuur en filosofie. Op 16-jarige leeftijd besefte hij dat hij boeddhist was en dit eigenlijk altijd al was geweest.

Uitgezonden als militair tijdens de Tweede Wereldoorlog kwam hij in India terecht, waar hij na afloop van de oorlog bleef: hij zou een boeddhistisch monnik worden. Hij kreeg de naam Urgyen Sangharakshita (‘beschermd door de spirituele gemeenschap’). Hoewel zijn ordinatie in de Theravadatraditie was, bestudeerde en beoefende hij ook intensief de Tibetaanse tradities en de Chinese Ch’an onder leiding van vooraanstaande leraren. Vervolgens gaf hij les en schreef veel. 

Terwijl hij in India was, vervulde Sangharakshita een sleutelrol in de wedergeboorte van het boeddhisme daar, in het bijzonder door zijn werk met de ex-’onaanraakbaren’. Hij kende Dr. Ambedkar, de grote leider van de onaanraakbaren. Na Ambedkar’s dood vervulde hij een essentiële rol in het levend houden van de beweging die Ambedkar in gang had gezet, die van de bekering van de onaanraakbaren tot het boeddhisme. Tot op de dag van vandaag blijft Sangharakshita een legendarische figuur onder de tien miljoen mensen in India die zich tot het boeddhisme bekeerden.

In het midden van de zestiger jaren keerde hij terug naar Engeland en in 1967 legde hij het fundament voor de Triratna Boeddhistische Beweging. 

Sangharakshita heeft de laatste 6 jaar van zijn leven in Adhisthana in de UK gewoond (www.adhisthana.org).  Hij is overleden op 30 oktober 2018 op 93-jarige leeftijd. Hij heeft tot aan zijn overlijden mensen ontvangen en hij was erg betrokken bij het spirituele welzijn van de Triratna boeddhistische gemeenschap.  We vieren zijn geboortedag op 26 augustus en zijn sterfdag op 30 oktober.