Parinirvanadag

Parinirvana-viering: de eerstvolgende Parinirvana viering is op 15 februari 2021

Op 15 februari van 15:00-21:15

In het boeddhisme wordt het overlijden van een Boeddha gezien als een belangrijke gebeurtenis, vergelijkbaar met zijn geboorte en het bereiken van de Verlichting.

Op deze dag herdenken en vieren we dat toen de Boeddha overleed hij het uiteindelijke Nirvana, het Parinirvana, is binnengegaan.

Van het overlijden van de Boeddha en zijn laatste maanden, alsook van zijn advies aan de sangha, is uitvoerig verslag gedaan in het Mahā-parinibbānasutta.

Zo antwoordt de Boeddha op de vraag tot wie we ons moeten richten na zijn dood: “wees een eiland voor jezelf” en spoort hij ons aan liefdevolle aandacht te blijven beoefenen.

Het programma:

15:00-16:00: We bezoeken de begraafplaats Sint Barbara in Amsterdam (verzamelen bij de ingang) Een begraafplaats is een hele mooie plek voor reflectie op de dood. We hebben reflectievragen die je alleen of samen met iemand kan overdenken/ delen. Aan het eind van ons bezoek drinken we een kopje thee of koffie in de nabijgelegen Buurtboerderij.

17:30-18:15 zijn we in de meditatieruimte van het boeddhistisch centrum, we reflecteren en luisteren naar stukjes uit het sutta

18.30 is er een maaltijd en om 19.30 meditatie en aansluitend staan we stil bij de Boeddha en ook bij die mensen die veel voor ons betekend hebben en gestorven zijn. Als je wilt, breng dan een foto van betrokkene(n) mee of iets anders dat je aan hem of haar herinnert. In de loop van de avond is er gelegenheid om iets te vertellen over deze mensen. Zo herdenken we onze dierbaren tegelijk met het Parinirvana van de Boeddha. We sluiten de avond af met de mantra van de boeddha Shakyamuni.

Je hoeft je niet aan te melden. We vinden het fijn als je meedoet met het hele programma maar het is ook mogelijk om in te stappen bij de verschillende onderdelen.

Parina, Ellen en Pauline