Zondag Themaochtend

Zondag 1 december 10:30 – 12:30 uur
Met Ellen

“Voor mij spreke de blomme en tale” (Guido Gezelle).

Thema deze ochtend:

‘Ikebana’de Japanse manier van bloemschikken

Wat zijn bloemen voor jou? Zijn ze van betekenis in jouw leven, of heb je er niet per sé iets mee?

Vaak worden emoties met bloemen uitgedrukt zoals bij felicitaties, troost, goedmaken, als cadeau en uit gewoonte, omdat ze er nou eenmaal bij horen.

In het boeddhisme staan bloemen voor de schoonheid en vergankelijkheid van het leven en dat proberen we dan ook met bloemen uit te drukken.

Wanneer sieren bloemen jouw leven? Dit is een van de vragen waar we deze ochtend verder op ingaan.

10.15-10.30 Inloop met koffie en thee

10.30 start ochtend

ca. 12.00 mediteren

12.30 gelegenheid tot lunch (brood en soep)

Kosten: op basis van dana (vrijgevigheid)

Opgeven: niet nodig

Informatie: Zie bcatriratna.nl / of mail info@bcatriratna.nl

Zondag Themaochtend

Zondag 3 november 10:30 – 12:30 uur
met Arthamitra

Het thema van deze ochtend is de dood, met als gastspreker Arthamitra. Op het eerste gezicht voor veel mensen misschien geen aantrekkelijk onderwerp om over te praten… Maar wel iets waar we allemaal vroeg of laat mee te maken krijgen.
Vanuit Boeddhistisch oogpunt is het een centraal thema, omdat het gaat over vergankelijkheid. Je zou ook kunnen zeggen dat alles dat verandert, ophoudt te bestaan, als het ware dood gaat. De dood was ook één van de belangrijkste redenen die de Boeddha motiveerde om zijn spirituele zoektocht te beginnen. Waardoor hij uiteindelijk het ultieme inzicht en verlichting bereikte. En waardoor wij vandaag de dag nog steeds inspiratie kunnen halen uit zijn leer. Arthamitra zal het thema belichten vanuit zijn eigen ervaring met de dood. Daarnaast is er zoals altijd ruimte om met elkaar van gedachten te wisselen en om bij vragen stil te staan als bijvoorbeeld: Hoe kijk je zelf naar de dood? Durf je ernaar te kijken? Zie je de dood als iets naars en negatiefs? Of zitten er ook mooie of inspirerende kanten voor je aan? We zijn benieuwd naar jullie ervaringen. We zullen de ochtend afsluiten met een meditatie.

De ochtend wordt geleid door Wineke en Matthijs.
Voor meer info: matthijs.post21@gmail.com
Je kunt komen zonder je aan te melden. We vragen een (vrijwillige) bijdrage voor de kosten (dana)

Urban Retreat: Verhalen over vrijheid


zondag 10 november t/m zaterdag 16 november

Een hele week op retraite zijn in de stad terwijl je overdag je gewone dagelijkse activiteiten doet. Het is een unieke kans om je beoefening te verdiepen, de effecten van regelmatig mediteren te ervaren, en samen met andere beoefenaars te onderzoeken hoe we vrijheid kunnen ervaren in het leven van alledag.

We starten op Sanghadag (zondag 10 november) en van maandag t/m vrijdag mediteren we in de ochtend en in de avond. ‘s Avonds kun je ook komen eten als je wilt. Het thema is: Verhalen van Vrijheid. We sluiten de urban retreat af met een meditatieochtend in stilte op zaterdag 17 november. Aansluitend lunch, waarin we onze ervaringen kunnen uitwisselen. Je bent welkom voor de hele week of delen daarvan.

Met Viryamani, Mokshagandhi en ParinaThema ochtend 6 okt. (verslag)

Het thema deze ochtend was ‘Verbinding‘:

“Als je veel in je hoofd zit, veel denkt, dan ben je niet in verbinding met jezelf, laat staan met een ander”, aldus Parina. Parina, ordelid en voorzitter van Boeddhistisch Centrum Amsterdam (BCA Triratna), is vandaag te gast op de themaochtend over “Verbinding” om uit te leggen wat het boeddhisme over “Verbinding” zegt.

Tijdens de “week van de eenzaamheid” is “Verbinding” een heel passend thema, aldus organisator Matthijs die het thema bedacht omdat hij zich regelmatig niet verbonden voelt ondanks een grote vrienden/kennissenkring.

Parina vroeg de bezoekers, waaronder een 4e jaars studente journalistiek en twee leerlingen van een VWO opleiding, om op te schrijven wat verbinding voor hem of haar betekent en dit uit te wisselen met twee andere bezoekers.

Uit de verzameling van aspecten van verbinding werd ondermeer duidelijk dat een eerlijke reactie van een persoon die luistert naar een ander persoon als verbindend wordt ervaren. Ook verbinding en stilte gaan goed samen: we herkenden allemaal de verbondenheid die we voelen met de (stilte van) de natuur.

Een van de kenmerken van het menselijke bestaan is dat we op een diep niveau met elkaar verbonden zijn en dat die verbondenheid zich openbaart als we ons minder gesloten zouden kunnen gedragen. Er komen dan juweeltjes van verbondenheid in de wereld.

Aan het einde van de ochtend hebben we de Metta (liefdevolle aandacht) meditatie geoefend, want door deze meditatie veel te beoefenen kun je liefdevoller naar een ander worden en daarmee meer verbinding creëren.

Het was weer een fijne, warme ochtend!

Matthijs