Boeddhadag

Op de vollemaansdag van mei vieren we dat Siddhartha Gautama zo’n 2500 jaar geleden Verlichting bereikte en daarmee de Boeddha werd.

Zaterdag 18 mei 
van 14:00 tot 19:00 uur. 
met Jayavajri en Tarodaya 

‘Wat de Boeddha overwon, kunnen ook wij overwinnen.’

Alle beoefeningen die wij in het BCA doen, staan in het teken van deze mogelijkheid. Vandaag staan we stil bij hoe de Boeddha in staat was die overwinning te boeken waardoor hij voorgoed ‘wakker’ werd. Aan de hand van zijn voorbeeld gaan we onderzoeken welke stappen wij nu kunnen zetten om de slaap van spirituele onwetendheid van ons af te schudden.

Het inhoudelijke programma zal rond 17.30 uur eindigen. Wie wil kan blijven voor een gezamenlijke maaltijd. Neem in dat geval iets mee om te delen.

‘Winterreise’

Liederencyclus van Franz Schubert op tekst van Wilhelm Müller

Arthamitra – bariton
Amalamati – piano

Bovenzaal Theater ‘De Cameleon’
Derde Kostverlorenkade 35
1054 TS  Amsterdam

Zondag 2 juni 15:30 uur

entree: dana (vrijwillige bijdrage)

Sangha avonden in mei: systeem van spirituele beoefening

Mei staat in het teken van het aspect van spirituele dood. Dit te lezen komt misschien wat heftig over maar het is de moeite waard als we vooruit willen op ons pad en in onze beoefening. 

Heel kernachtig gezegd gaat het over minder zelf gericht worden. Ons “ik” staat in de weg van een veel wijder, breder, creatiever perspectief op onszelf en de wereld om ons heen. 

Op 2 mei: onderzoeken we wat Spirituele dood is. Parina geeft een inleiding met vragen en reflecties.

Op 9 mei: Ujukarin neemt ons mee in de Parabel van het Brandende Huis (een Mahayana tekst) en een song van Peter Gabriel met een spirituele dood thematiek.

Op 16 mei: Toewijding is belangrijk als je verder wilt komen op het pad.

Chris Blankendaal (hij vertrok in april naar Adhisthana in Engeland ) en 
Maitridaya (ze woont in West-Graftdijk met haar gezin) delen met ons hoe 
hun toewijding geleid heeft tot de keuzes die ze maakten en nog maken en 
wat ze daarin tegenkomen.

We mediteren en we doen de 3-voudige poeja, waarmee we onze dankbaarheid 
en respect uitdrukken voor de Boeddha, Dharma en Sangha.

Op 23 mei: Staan we stil bij de vraag waarom meditatie zo essentieel is bij dit aspect van beoefenen en we doen de meditatie van de 6 elementen. 

Open voor iedereen. 

Thema-ochtend over mindful opvoeden

2 juni @ 10:30 – 12:30
met Maitridaya

Op een retraite of tijdens een meditatie in het boeddhistisch centrum lukt het ons vaak wel om er op zijn minst een aantal momenten met onze aandacht bij te zijn, maar wat gebeurt er als we een drukke dag hebben gehad op ons werk, we racen om op tijd thuis te zijn, we nog moeten koken, onze kinderen moeten verzorgen, eten geven, bedenken dat we de was nog moeten doen, moe zijn en geen tijd hebben om te mediteren?
En wat doen we wanneer onze kinderen de grenzen opzoeken?
We kunnen het er eigenlijk niet bij hebben, en zijn geneigd om vanuit emotie te reageren….
Hoe kun je mindfulness inzetten in de hectiek en uitdagingen die het moederschap/vaderschap met zich meebrengt? En wat kan dat opleveren?
Maitridaya heeft zelf 3 kinderen en zal vanuit haar ervaring met opvoeden, meditatiepraktijk én kennis van de dharma vertellen over mindful opvoeden.

Iedereen is van harte welkom om binnen te lopen tussen 10:15 en 10:30.
Om 10:30 openen we de ochtend, praten we over het onderwerp en mediteren we. We stoppen om 12:30. Aansluitend verzorgen we een eenvoudige lunch voor wie wil.

We vragen een vrijwillige bijdrage om de kosten te dekken en ons centrum te kunnen laten bestaan. Je hoeft je van tevoren niet aan te melden. Informatie/vragen: info@bcatriratna.nl of 020-6327795