Andere Triratna centra in Nederland

Wist je dat we in Nederland meerdere Triratna centra hebben?

Mocht je verhuizen of op bezoek zijn in of in de buurt zijn van Arnhem, Groningen, West-Graftdijk (Noord-Holland), Ameland of Zeeland (Hengstdijk in Zeeuws Vlaanderen) dan kun je altijd even langs komen of op de website kijken van deze centra voor een contactpersoon of programma. Hieronder de websites:

Groningen https://www.triratnagroningen.nl/ (retraites en wekelijks programma) of klik hier

Arnhem http://www.triratna.nl/arnhem/ (zie voor programma en contactpersonen op de website) of klik hier

West-Graftdijk (NH) http://www.triratna.nl/westgraftdijk/index.html (zie contactpersoon op de website) of klik hier

Ameland http://www.triratna.nl/ameland/ of klik hier

Hengstdijk, Zeeland http://www.mettavihara.nl/ (alleen retraites zie voor programma de website) of klik hier

Overigens zit Triratna in vele landen over de wereld. Kijk daarvoor hier: https://thebuddhistcentre.com/text/triratna-around-world of klik hier

Parinirvana-viering

Vrijdag 15 februari

18:00 uur: eenvoudige soepmaaltijd

19:30 uur: inhoudelijk programma van meditatie, recitatie en poeja

In het boeddhisme wordt het overlijden van een Boeddha gezien als een belangrijke gebeurtenis, vergelijkbaar met zijn geboorte en het bereiken van de verlichting.

Op deze avond herdenken en vieren we dat toen de Boeddha overleed hij het uiteindelijke Nirvana, het Parinirvana, is binnengegaan.

Van het overlijden van de Boeddha en zijn laatste maanden, alsook van zijn advies aan de sangha, is uitvoerig verslag gedaan in het Mahā-parinibbānasutta.

Zo antwoordt de Boeddha op de vraag tot wie we ons moeten richten na zijn dood: “wees een eiland voor jezelf” en spoort hij ons aan liefdevolle aandacht te blijven beoefenen.

We zullen fragmenten uit de soetra lezen in de context van meditatie en poeja.

Deze avond staan we niet alleen stil bij de Boeddha maar ook bij die mensen die veel voor ons betekend hebben en het afgelopen jaar gestorven zijn. Als je wilt, breng dan een foto van betrokkene(n) mee of iets anders dat je aan hem of haar herinnert. In de loop van de avond is er gelegenheid om iets te vertellen over deze mensen. Zo herdenken we onze dierbaren tegelijk met het Parinirvana van de Boeddha.

De avond begint om 18.00 uur met een gezamenlijke maaltijd. Er wordt voor soep en brood gezorgd. Als je wilt kun je ook iets meenemen om te delen.

Om 19.30 uur begint het inhoudelijke programma.

Je kunt om 19.30 instappen als je niet bij de maaltijd wilt zijn.

Wil je alleen voor de maaltijd komen … ook dan ben je van harte welkom!

Aanmelden is niet nodig.

Kosten op basis van vrijgevigheid (dana)

Nieuwe cursus “Het 3-voudige pad” (vol)

Team Cursus “3-voudige pad”

“Het 3-voudige pad van ethisch leven, mediteren en wijsheid: dé pijlers voor een betekenisvoller leven”

Wil je een gelukkiger, meer voldoening gevend bestaan en ben je bereid daar ook iets voor te dóen? Dan is deze cursus een hele goede aanzet en uitdaging. De Boeddha stelde vast dat er lijden is in de wereld, maar ook dat er een pad is dat de oorsprong van lijden aanpakt, door ethisch te leren handelen, te mediteren en wijsheid te ontwikkelen (het 3-voudige pad). In deze cursus zullen we ingaan op deze drie aspecten, dmv praktische levenslessen, meditatie en reflectie. De avonden zijn interactief en worden geleid door een team van ervaren Boeddhistische leraren en enthousiaste beoefenaren. Ervaring met meditatie of boeddhisme is niet nodig om deze cursus te volgen.

Întroductieavond over de cursus en om kennis te maken met Boeddhistisch Centrum Amsterdam (BCA) op donderdag 10 januari 19:30-21:00. Daarna 6 weken elke donderdag 19:30-22:00. Lees verder hier.

Kosten: op basis van dana, vrijgevigheid.
Graag aanmelden via info@bcatriratna.nl

Aanstaande zaterdag 19 januari wandelen in het Gooi

Beste Sangha Wandelaars,

Op zaterdag 19 januari is de eerste wandeling van het jaar. We doen de wandeling die vorig jaar ook gepland stond, maar die niet doorging vanwege het dreigende weer en de daarop binnenstromende annuleringen. Uiteindelijk was het prima weer, laat je daarom niet altíjd beïnvloeden door buienradar of weerberichten, de ervaring leert dat het meestal erg meevalt.

We gaan wandelen door de ‘s-Gravelandse landgoederen, ofwel buitenplaatsen zoals Spanderswoud, Hilverbeek en Land & Bosch. Deze landhuizen met omliggende parkbossen vormen in de winter een prachtig stilleven.

We lopen via het Corverbos naar de oude haven in Hilversum. Vanuit daar volgen we een leuk pad tot aan  een café voor een horeca pauze. We lopen via een rustig stukje bebouwde kom en langs een mooie oude begraafplaats om op de Hoorneboeg Heide te komen. Tenslotte lopen we via het Laapersbos en Laapersveld naar het eindpunt, Hilversum Sportpark, waar we op het openbaar vervoer stappen.

Naast het genieten van de natuur en het samenzijn besteden we ook natuurlijk aandacht aan ons innerlijk landschap door enige tijd samen in stilte te lopen.

Wil je graag meelopen op deze afwisselende wandeling van 13 kilometer, kom dan naar het verzamelpunt bij het NS-station van Naarden – Bussum om 10.45 uur.

Vanuit Amsterdam CS vertrekt er om 10.10 uur van spoor 10B  een sprinter richting Amersfoort. De Amsterdamse Sanghawandelaars hebben de gewoonte zo’n tien minuten voor de trein vertrekt te verzamelen vóór de Starbucks aan de centrumkant van de westelijke tunnel van het centraal station.

Wij vragen je om je vooraf aan te melden, in geval van bijzonderheden kunnen we je dan persoonlijk inlichten over een eventuele wijziging. Aanmelden kan per mail op guidojong@gmail.com of telefonisch op 06-47014703.

Check vrijdagavond 18 januari nog even je e-mail voor eventuele wijzigingen.

Hopelijk tot dan.

George en Guido

Save the date’s; De volgende wandelingen zijn 23 maart, 11 mei en 29 juni.