Een weekend met Dhiraprabha

Vrijdag 14 december (introductie) 19:30-21:30 uur.

Zaterdag 15 december  11:00 (10:30 deur open) – 16:00 uur.

Speaking from silence  –

‘Spreken vanuit stilte’ is een belangrijke beoefening vanuit de Quaker traditie (oorspronkelijk een niet dogmatische christelijke stroming). De stilte wordt gebruikt als ingang om in contact te komen met een diepe innerlijke wijsheid. “De woorden die worden gesproken in de stilte moeten worden geboren uit stilte. En ze moeten worden ontvangen in stilte.”
Hoe kan deze beoefening ons ondersteunen in het dharma leven?

Dhiraprabha is een ordelid uit Engeland, die zelf vanuit een Quaker traditie komt.

Let op: Opgeven voor de zaterdag is noodzakelijk. Bij minder dan 8 deelnemers kan de dag niet doorgaan.

Aanmelden via: info@bcatriratna.nl

Op basis van dana/vrijgevigheid (suggestie € 35,- dag)

Zelf lunch meebrengen.

Informatie/vragen: mokshagandhi@sitatara.net

Voertaal: Engels

Reint’s reisverslag 2018-2019 (5)

REISVERSLAG INDIA 2018 / 2019

VERSLAG 5

Zondag 18-11 t/m vrijdag 30-11

Wat heb ik een mazzel gehad!! Voordat ik uit Bodh Gaya vertrok, wilde ik voor de zekerheid alvast een ticket voor de vlucht Bangkok – Mandalay kopen. De zaterdag- en zondagvluchten bleken schreeuwend duur (meer dan € 300 voor ruim een uur vliegen!?), zodat ik kon kiezen uit de redelijk geprijsde vluchten op vrijdag of maandag, net even boven de € 100. Ik zei letterlijk tegen de man van het reisbureautje, dat die naam eigenlijk niet verdiende: “Vrijdag lijkt een beetje krap te worden; als het tegenzit heb ik wel een ticket, maar geen visum. Doe maar maandag; in Bangkok vermaak ik me altijd wel.” Wat zou die uitspraak waar geworden kunnen zijn!!

Ik ging woensdagochtend vroeg naar de ambassade, die verhuisd bleek te zijn naar een klein stukje verderop. Op het gesloten toegangshek hing een plakaat met daarop de mededeling dat de ambassade woensdag en donderdag gesloten zou zijn in verband met het Lokhang feest, een lichtjesfeest ter gelegenheid van de vollemaansavond in november. Ik moest nu dus op vrijdagochtend m’n papieren inleveren en op diezelfde dag om 16.00 uur het visum ophalen. Nu kan dit altijd als je de noodzaak kunt aantonen voor zo’n versnelde procedure; dat kon ik natuurlijk met een vlucht op maandagochtend vroeg. Het grapje kost wel 690 Baht extra, zo’n € 19. Dan maar een paar pilsjes minder in de Shanghai Mansion bij mijn saxofonist, mr. Oh, die naast gitaar nu ook nog melodian (?) speelt, een soort blaaspiano. Zijn My funny Valentine nadert de perfectie na zoveel jaren.

Gisteren heb ik voor de vierde keer aan Co All Day meegedaan: een fietstocht dwars door Bangkok en aan de rand van de stad van 9 uur, afgewisseld met een stukje trein, boot en Sky-train. Normaal doen hier alleen Hollanders aan mee en af en toe een verdwaalde Vlaming, maar dit keer bestond het gezelschap uit een stel uit Mexico / VS, een Sri Lankaan en drie Nederlanders. Met z’n zessen en twee begeleiders van Co van Kessel hebben we heerlijk gefietst onder andere over slecht onderhouden betonplaten van zo’n 80 – 100 centimeter breed die boven het niet schone kanaalwater hangen. Gemiddeld een keer per maand gaat het mis, maar bij ons bleef de schade beperkt tot een lekke band. Het was fascinerend om tijdens de vele stops vanuit zoveel verschillende culturele achtergronden te praten over gezondheidszorg, onderwijs, armoede en dergelijke; dat laatste onderwerp kwam natuurlijk ter sprake tijdens de zeer overvloedige lunch.

In Thailand maakt men zich uiterst veel zorgen om de conditie en het lichaamsgewicht van de jeugd, die er een gigantische snackcultuur op nahoudt. En inderdaad, bij elke (particuliere) school in Bankok staan de hele dag karretjes met mierzoete, pastelkleurige drankjes, dikke ijsco’s en walmende vette happen. Dit is de Thaise vorm van voor-, tussen- en naschoolse opvang. Eerst doen de Bulletjes -het zijn vooral de jongens- uitgebreid inkopen, voordat ze vergezeld door moeder of soms door vader naar huis lopen of achterop de motor stappen. Omdat meneer Vetklep z’n handen vol heeft, ontfermt moeder zich over de trekkoffer met schoolspullen.

Geheel terzijde, voor de ouderen onder ons: Bulletje en Bonestaak, een zwart-wit strip, ongeveer A4-formaat liggend, vaal groene en blauwgrijze slappe omslag. Dit denk ik me te kunnen herinneren, maar waar ging het eigenlijk over, was er een thema, iets pedagogisch? Klopt het dat ze een pet op hadden? Wie van jullie weet er meer over te zeggen?

Ik merk bij mezelf dat ik het in toenemende mate prettig vind om onbekende, nieuwe activiteiten te combineren met eerder gedane. Zo ging ik in Mandalay -ja, ik zit ondertussen in Myanmar- voor het eerst per fiets op pad. M’n reisdoel was de Teakwood Temple (Shwe In Bin Kyaung) waar ik al eerder was, maar de weg er heen had ik niet eerder fietsend gedaan; ik wist de richting en trapte zwervend, min of meer lukraak straatje-rechts- straatje-links naar de tempel toe. In Mandalay kun je niet verdwalen, want alle noord-zuid straten hebben hoge nummers (van 60 tot 90) en de oost-west straten lopen van nummer 20 tot 40, in het centrum althans. Ik moest uiteindelijk hoek 38e /89e Street hebben om bij de ingang van het tempelcomplex te komen. Onderweg heb ik een schat aan steegjes, superkleine buurtmarktjes, lawaaiige schooltjes en talloze tempeltjes ontdekt; uiteindelijk heb ik misschien wel meer gelopen dan gefietst. Ik vond het heerlijk om zo Mandalay te ’ontdekken’.

In m’n stamkroeg, hoek 37e/78e Str., maakte de jonge ober (“Moet jij niet op school zitten, joh”) m’n Myanmar-biertje open, prutste het plasticje uit de dop en liet me het resultaat zien: in de dop stond Thank You. De volgende dag hetzelfde ritueel bij een nog jonger collegaatje (“Weet je moeder dat je hier werkt?”), die me vervolgens de tekst Free Beer toonde. Verbaasd vroeg ik of dat echt zo was en jawel hoor, dat biertje hoefde ik niet af te rekenen. (€ 1,20 voor 650 ml.)

’s Avonds zat ik van een heerlijk, pittig kipgerecht te smikkelen. Het eten werd ‘spicey’ gemaakt door onder andere een mij onbekend kruid: groen, lang, smal, bladachtig en heel pittig scherp. Het meisje van de bediening noemde de naam, iets als Ono-lie. Omdat ik haar niet-begrijpend en ietwat dommig aankeek, snelde ze naar de keuken en kwam terug met een paar stengeltjes van het ‘kruid’: bleek het gewoon het groen te zijn van ….. de lente-ui!, maar dan wel

met een dikte van hooguit 2 millimeter. Zo lekker en zo onherkenbaar anders dan in Nederland.

Ondertussen ben ik in Nyaungshwe aangekomen aan het Inle Lake; dus van daar uit gaat het verder.

Tot ziens, zoens of anderszins, Reint

 

Sangha wandeling zaterdag 8 december in het Gooi

Beste Sangha Wandelaars,

Op zaterdag 8 december is de laatste wandeling van het jaar. Aangezien de dagen wat korter worden zoeken we de natuur wat dichter bij huis op. We gaan namelijk wandelen door de ‘s-Gravelandse landgoederen, ofwel buitenplaatsen zoals Spanderswoud, Hilverbeek en Land & Bosch. Deze landhuizen met omliggende parkbossen vormen in de winter een prachtig stilleven. We lopen via het Corverbos naar de oude haven in Hilversum. Vanuit daar volgen we een leuk pad tot aan  een café voor een horeca pauze. We lopen via een rustig stukje bebouwde kom en langs een mooie oude begraafplaats om op de Hoorneboeg Heide te komen. Tenslotte lopen we via het Laapersbos en Laapersveld naar het eindpunt, Hilversum Sportpark, waar we op het openbaar vervoer stappen.

Naast het genieten van de natuur en het samenzijn besteden we ook natuurlijk aandacht aan ons innerlijk landschap door enige tijd samen in stilte te lopen.

Wil je graag meelopen op deze afwisselende wandeling van 13 kilometer, kom dan naar het verzamelpunt bij het NS-station van Naarden-Bussum om 10.45 uur.

Vanuit Amsterdam CS vertrekt er om 10.10 uur van spoor 10B  een sprinter richting Amersfoort. De Amsterdamse Sanghawandelaars hebben de gewoonte zo’n tien minuten voor de trein vertrekt te verzamelen vóór de Starbucks aan de centrumkant van de westelijke tunnel van het centraal station.

Wij vragen je om je vooraf aan te melden, in geval van bijzonderheden kunnen we je dan persoonlijk inlichten over een eventuele wijziging. Aanmelden kan per mail op guidojong@gmail.com of telefonisch op 06-47014703.

Check vrijdagavond 7 december nog even je e-mail voor eventuele wijzigingen.

Hopelijk tot dan.

George en Guido

Zin om te wandelen in 2019, reserveer dan de volgende data voor het begin van volgend jaar in je agenda: 19 januari, 23 maart, 11 mei en 29 juni.

Introductie workshop meditatie & boeddhisme op zondag 9 december

Introductieworkshop meditatie en boeddhisme voor beginnende en gevorderde mediteerders en geïnteresseerden in het boeddhisme.

Meditatie, mindfulness, boeddhisme… ze kunnen een ingang zijn naar een manier van leven die uitgaat van wie we zijn in ons diepste wezen: we hebben een geweldige capaciteit aan empathie, vriendelijkheid en compassie in ons. Maar hoe kom je er mee in contact? En hoe blijf je het onderhouden, ontwikkelen? Het antwoord is net zo simpel als moeilijk: door er met regelmaat aandacht aan te besteden.

In de vier introductie workshops van dit najaar belichten we telkens een ander aspect van de boeddhistische beoefening. Op zondag 9 december gaan we het hebben over de “ware werkelijkheid”. Lees meer over de andere workshops hier.

Graag van te voren aanmelden via info@bcatriratna.nl

vol = vol, maximaal 10 deelnemers per workshop. Je kunt je aanmelden tot de dag ervoor.

Datum: zo 9/12

Tijd: 10.00-13.00 uur (aansluitend lunch voor wie wil; zelf meenemen)

Locatie: Boeddhistisch Centrum Amsterdam op het WG–Terrein (naast het WG-café)

Kosten: Op basis van dana/vrijgevigheid (richtlijn € 20,-)
Aanmelden: Je kunt je tot 1 dag van te voren aanmelden
Informatie/vragen: info@bcatriratna.nl of 020-6327795
Voertaal: Nederlands, English translation is possible. Please let us know in advance.