3 nieuwe mitra’s!

Op 16 april zijn Mariëtta, Suzan en Hannah mitra geworden. Een vreugdevol ritueel, dat we hebben gevierd met familie en (sangha) vrienden. We zijn heel blij voor hen en voor de Sangha.

Wat is een mitra?
Als mitra zie je het belang van samen beoefenen in een spirituele gemeenschap. Je wilt een vriend zijn en betrokken zijn binnen de bredere context van de Triratna gemeenschap. Een mitra is iemand die zich voorneemt de 5 ethische trainingsregels te beoefenen in zijn dagelijks leven. Je hebt met enige regelmaat contact met mensen uit de Sangha, je studeert samen, je praat over je ervaring in meditatie en je dagelijkse beoefening en gaat, naar wat je omstandigheden toelaten, op retraite. Dit alles is geheel je eigen keus!

Boek Dhammapītika: De herontdekking van dankbaarheid

Dhammapītika heeft een nieuw boek geschreven, met de titel De herontdekking van dankbaarheid. Het biedt een nieuw perspectief op dankbaarheid. Inzage exemplaar: https://lnkd.in/ejpmcmMU

Uit het boek: Wat is dankbaarheid? Hoe kunnen we dankbaar zijn, voor wat en jegens wie? Dankbaarheid is niet passé, noch zweverig of weeïg, het tegendeel. Dankbaarheid is een positieve, hoopvolle en zelfs radicale levenshouding. Het brengt het beste in ons naar boven, zoals verwondering, besef van schoonheid, eerbied en verbondenheid. Dankbaarheid ondersteunt ons om onze hoogmoed (vooral ook onze hoogmoed jegens de natuur en de aarde) te kalmeren. Dankbaarheid draagt fundamenteel bij aan een verstandige, duurzame manier van leven. Kataññutā, de betekenis van dankbaarheid in het Pali, komt uiteraard aan bod. Het is een boek met gedichten, reflecties, oefeningen en verdere leestips.

Dankbaarheid is een positieve, hoopvolle levenshouding. Dankbaarheid draagt fundamenteel bij aan een verstandige, duurzame manier van leven.

In het boek zijn diverse praktijkervaringen en dankbaarheidsoefeningen opgenomen, naast gedichten. Het boek heeft tevens een uitgebreide bibliografie; samen met de voetnoten heb je handvatten om na dit boek, mocht je interesse hebben, meer te lezen over dankbaarheid. 

Arthakusalin’s podcast en luisterboek

Wat als er mensen bestaan die alleen maar willen dat ik mens word, meer mens, in hen, door hen, met hen? Wat als zij leven in een blij, opgetogen, verrukt gewaarzijn dat zich verheugt in een ander, dat altijd de mogelijkheden ziet in een ander, dat niets vastzet of barricadeert maar uitgestrekt, onmetelijk, open, warm, vol blijdschap en vreugde en liefde is, dat altijd maar ontvangt en alleen maar stralend is? Wat als ik kan geloven in zo’n mensen?

Mindfulness voor 60+

Voor iedereen, mannen en vrouwen van 60 jaar en ouder die kennis wil maken met Mindfulness, of die samen met anderen gewaarzijn wil beoefenen. Nirmanavati vertelt: “ Het is fijn om met liefdevolle aandacht het ouder worden te ervaren, niet alleen voor jezelf, je straalt dat ook uit naar je omgeving”.