Wat is de sangha?

Iedere week komen we bijeen op een sangha-avond. ‘We’ dat zijn degenen die zich tot de regelmatige bezoekers van het Boeddhistisch Centrum Amsterdam (BCA). rekenen. Het programma van deze avonden is gericht op ontmoeten, met elkaar de dharma verkennen, vieren wat er te vieren is en meditatie. Steeds is er iemand die de avond leidt. Zolang het centrum nog beperkt open is in verband met de veiligheidsmaatregelen rond Covid-19 doen we deze avonden online. Als je je aanmeldt (info@bcatriratna.nl), krijg je daarvoor de inloggegevens.

Sangha verwijst naar de gemeenschap van monniken en nonnen die regelmatig bijeenkwamen in de tijd dat de Boeddha leefde. Sangha is een belangrijk aspect van boeddhistische beoefening. Elkaar zien, ontmoeten en met elkaar je boeddhistische beoefening bespreken is van grote betekenis in het spirituele leven. De Boeddha zei daarover zelf: ‘Vriendschap is het hele spirituele leven’. In het BCA willen we met elkaar die vriendschap mogelijk maken.

Eerstvolgende sangha avonden:

do 17

Meditatie en Puja in het BCA

17 december @ 19:30 - 21:15

Donderdag 17 december:

Een avond waarin we naar een sutta luisteren, mediteren en een 7 voudige puja doen.
met Arthamitra

van 19:30 tot 21:15 uur in het BCA

Het is nodig om je voor deze avond aan te melden (i.v.m. covid 19 restricties):


Zomersangha-avonden

Gedurende deze zomer gaan de wekelijkse online-ontmoetingen door. Centraal thema is: ‘gesprekken tussen jong en oud’. Twee mensen, de een een ervaren boeddhist, de ander beginnend, praten over een thema dat hen fascineert en inspireert. Wat kunnen jong en oud van elkaar leren? Hoe kunnen ze elkaar inspireren bij het beoefenen van de dharma? Wees welkom om te komen luisteren en mee te praten. Wij zien ernaar uit!

Het programma staat hiernaast (sommige avonden zijn nog niet nader ingevuld, die informatie vullen we regelmatig aan). Soms is er een verslag in de vorm van een korte reflectie of een deel van de opname van de avond. Dat vind je dan in de link erachter

16 juli: Gerda en Ksantivadin in gesprek over Verlichting. Kijk terug op Youtube.

23 juli: Gerda, Matthijs en Karin in gesprek over Liefdesrelaties. Verslag van Maitridaya

30 juli: Arthamitra en Jamie in gesprek over The Dharma Abroad (engelstalig)

6 augustus: Karin en Antonnie in gesprek over Leven in Openheid.

13 augustus: zomerstop, geen sangha-avond

20 augustus: zomerstop, geen sangha-avond

27 augustus: Chris en Arthamitra: kiezen voor de Dharma.

3 september: Silavadin en Marietta, vader en dochter, in gesprek over hun beoefening

10 september: Dayapadma en Hanna

Op 17 en 24 september is er geen sangha-avond.

1 oktober: met Jayachitta “live”van 19-21.30 Talking the Dharma, moving the Dharma (engels)

Bovenstaande avond van 1 oktober is in het BCA. In verband met de corona maatregelen (beperkt aantal plaatsen) is het nodig je hiervoor aan te melden.


Terugkijken en lezen over eerdere sangha-avonden:

Van 28 mei t/m 30 juni 2020 stond het programma in het teken van de Boeddhistische Actie Maand, een jaarlijks terugkerend evenement. Dit jaar was het thema: Veganisme. Samen met de Vereniging voor Veganisme was er de mogelijkheid deel te nemen aan de Vegan Challenge, waren er avonden over ‘waarom zou je veganistisch worden’ en ‘hoe ziet het er dan uit’. Hieronder vind je filmpjes en andere informatie die we deze maand hebben gebruikt.

overzichtsinformatie

terugblik op 4 juni

tips voor recepten