Sangha avonden

Zomer-sangha avonden in juli en augustus

Elke donderdagavond van 19:30 – 21:30
De sangha avonden zijn erop gericht om met elkaar een leefwijze te beoefenen/ontwikkelen geïnspireerd door de leer van de Boeddha. Dit doen we aan de hand van presentaties, studie, meditatie en rituelen.

In de maanden juli en augustus is er een speciaal zomerprogramma: leden van onze sangha verzorgen de donderdag avonden gebruik makend van hun persoonlijke expertise of interesse. Iedereen is welkom van 19:30 tot 21:30 uur.

https://www.bcatriratna.nl/wp-content/uploads/2019/06/zomer-in-bca-2.jpg

donderdag 4 juli
‘filosoferen’….
met Silavadin
“Filosoferen is iets wat we allemaal kunnen. Je hoeft er niet geleerd voor te zijn, wat je nodig hebt is de onverschrokkenheid en opgewektheid om weg te kijken van de nuttigheid der dingen. Deze avond gaan we filosoferen aan de hand van een thema uit ons dagelijkse leven dat we ter plekke vaststellen.”

donderdag 11 juli
‘zinderende zintuigen’…..
met Manigarbha & Pauline
Deze avond staat vooral het proeven en dus smaak als zintuig centraal. Twee foodies (pauline en manigarbha) vertellen kort iets over hun band met smaak, koken en eten en hoe dit voor een groot deel hun boeddhistische beoefening aanvult. Er wordt natuurlijk ook geproefd tijdens deze avond maar.. dit zijn slechts proef experimenten dus niet een hele maaltijd. Op het menu staat ook meditatie en onderzoeken we welke plek voeding in ons leven in neemt.

donderdag 18 juli
‘creatief’…..
met Tarodaya
Deze avond staat in het teken van natuur, ecologie en ethiek. Tarodaya vertelt over haar ervaringen op dit gebied, er is ruimte zijn voor reflectie en uitwisseling.

donderdag 25 juli
‘film kijken’….
met Viryamani & Pauline
We gaan vanavond kijken naar een (hele leuke!) speelfilm, zonder dat er een specifiek boeddhistisch onderwerp in voorkomt. Want ook in een gewone speelfilm valt veel dharma te ontdekken, als je weet waar je op kunt letten.
Filmliefhebbers Viryamani en Pauline geven wat handvatten voordat we samen naar de film gaan kijken. Laat je verrassen!

donderdag 1 augustus
‘wandelen’….
met Wineke
Deze avond zullen we samen wandelend doorbrengen (7 a 8 km). Zo kunnen we genieten van de omgeving, de bebouwing en parken in de buurt van het BCA en bijpraten met elkaar. Ook zullen we een periode in stilte lopen zodat we al wandelend ons gewaar zijn kunnen oefenen.

donderdag 8 augustus
‘het universum’….
met Arno
Is er (nog) tijd?
Vanuit onze dagelijkse ervaring, de Boeddhistische traditie en inzichten uit de hedendaagse natuurkunde verkennen we het mysterie van de tijd. Want dat is het als je erbij stil staat.

donderdag 15 augustus
‘Qi Gong en meditatie’….
met Gunabhadri
Qigong (eeuwenoude Chinese gezondheidsoefeningen) kan je helpen meer gewaar te worden van je lichaam en hoe je je lichaam beweegt. In Qi Gong (Chinees, letterlijk: oefening van energie of levenskracht) kun je energie al naar gelang de behoefte van het moment stimuleren of kalmeren. De harmonie die hier uit ontstaat vormt een goede basis voor meditatie en is goed voor de gezondheid.
We doen een aantal voorbereidende en Qigong-oefeningen, gevolgd door een zitmeditatie.

donderdag 22 augustus
‘taal’….
met Gerda en Reint
Een avondje Taal met Gerda en Reint. Speels spelen met woorden, zinnen, talige taal en gedichten. Een prozaïsche donderdagavond vol poëzie, waar onze gezamenlijke creativiteit leidt tot een creative tijd.

donderdag 29 augustus
‘zingen’….
met Arthamitra
Samen zingen bevordert gewaar zijn, saamhorigheid, harmonie en dus sangha op een speelse manier. We zingen vanavond boeddhistische teksten (op eenvoudige muziek gezet) en daarnaast ook wat (meerstemmige) mantra’s.
voor iedereen die graag zingt!

Iedereen is welkom op deze avonden.Juni in het teken van het aspect ‘spirituele wedergeboorte’.
Na en door ‘spirituele dood’ (thema in mei) onstaat er ruimte voor verandering.

donderdag 6 juni:
Vanavond beginnen we met het aspect spirituele wedergeboorte. We onderzoeken wat het voor ons betekent en ook hoe we onze verbeelding kunnen aanspreken en gebruiken in meditatie. We doen de buddhana-smrti meditatie.

donderdag 13 juni:
Spirituele wedergeboorte, het thema van deze maand, houdt verandering in. Verandering tot in het diepst van je ziel. Maar verandering waarnaartoe, tot wat, hoe gaan we eruit zien? Gaan we allemaal op elkaar lijken?
In een van de vroegst opgetekende betogen van de boeddha (de Purabheda sutta) geeft hij antwoord op deze vraag.
We bekijken en bespreken samen zijn betoog. En we mediteren.

donderdag 20 juni:
Devotie, toewijding, verering, dankbaarheid…..de Boeddha
heeft de volmaakte spirituele wedergeboorte gerealiseerd. Zitten bij de
Boeddha is een oefening waarbij we onze verbeelding gebruiken – waarbij
we de connectie met de Boeddha en diens kwaliteiten kunnen ervaren in
onszelf. We luisteren naar de Boeddhapoeja in Pali, gezongen door
Arthamitra. We mediteren en we doen de Boeddha poeja in het Nederlands.

donderdag 27 juni:
Met Bodhidharma uit India
Triratna is een wereldwijde beweging met activiteiten op alle continenten. Hoewel in Groot Brittannië gesticht vindt het eigenlijk zijn oorsprong in India. De Boeddha leefde in India, Sangharakshita, stichter van onze beweging, zag zijn “boeddhist zijn” in India bevestigd, en leefde en werkte er jarenlang. Vanuit Engeland moedigde hij later zijn leerlingen, leden van de Triratna orde, aan in India activiteiten te ontplooien onder de volgelingen van Dr. Ambedkar, de voormalige Indiase minister van justitie die zich inzette voor de Dalits (ex-untouchables). In 1979 keerde Sangharakshita terug naar India en ordineerde daar zijn eerste Indiase volgelingen. Velen zouden volgen en India kent nu een bloeiende sangha met activiteiten verspreid over een groot deel van het subcontinent.
In het kader van én als illustratie van ‘spirituele wedergeboorte’, het thema van de sangha-avonden in deze maand juni, vertelt Bodhidharma, geboren en levend in India en daar geordineerd door Sangharakshita, over hoe zijn contact met Triratna en zijn ordinatie in onze orde zijn leven veranderde.
Morgenavond, donderdag, krijg je zicht op het leven in India en een stuk geschiedenis van een belangrijk deel van onze beweging door de mond van een ooggetuige en deelnemer aan die geschiedenis. Bodhidharma spreekt (goed) Engels en houdt van het krijgen van vragen (en het beantwoorden ervan). Er wordt ook gemediteerd; hopelijk ingeleid door het zingen van de toevluchten en voorschriften Indiase stijl… 
Klik hier voor een foto van een eerder bezoek van Bodhidharma aan ons centrum.  

Uiteraard mediteren we op alle avonden.

Open voor iedereen.