Laden Activiteiten

« Alle Activiteiten

Vollemaanavond

4 juni @ 19:30 21:30

Dit jaar zetten we de traditie voort: de maandelijkse viering van de vollemaanavond. Tijdens zijn leven kwam de Boeddha met zijn leerlingen op de avonden van de de volle maan bijeen om te mediteren en onderricht te geven.

Zo komen ook wij elke maand bij elkaar om naar een leerrede van de Boeddha te luisteren (een sutta of soetra), te mediteren en uit te wisselen over wat ons in de sutta heeft getroffen. De avond eindigt met een kort ritueel.

De sutta’s die we bespreken, zijn te vinden in Aldus sprak de Boeddha, een bloemlezing van de oudste sutta’s, vertaald en ingeleid door Jan de Breet en Rob Janssen (Asoka, Rotterdam 2007. Dit boek is te koop in BCA). Deze sutta’s zijn gegroepeerd rondom de zogeheten vier edele waarheden: 1) Er is lijden, 2) er is een oorzaak van lijden, 3) er is een einde van lijden, en 4) er is een pad dat naar het einde van lijden voert. Zo kunnen we een blik werpen op de kern van de Dharma, de leer van de Boeddha, en ervaren wat die leer ons nog altijd te zeggen heeft.

Met Ksantivadin