Laden Activiteiten

« Alle Activiteiten

Vollemaanavond

25 januari 2024 @ 19:30 21:30

Tijdens het leven van de Boeddha kwam hij met zijn leerlingen bij de volle maan bijeen om te mediteren en onderricht te geven.

Zo komen ook wij elke maand bij elkaar om naar een leerrede van de Boeddha te luisteren (een sutta of soetra), te mediteren en uit te wisselen over wat ons in de sutta heeft getroffen. De avond wordt beëindigd met een kort ritueel.

De sutta’s die we bespreken, zijn te vinden in Aldus sprak de Boeddha, een bloemlezing van de oudste sutta’s, vertaald en ingeleid door Jan de Breet en Rob Janssen (Asoka, Rotterdam 2007. Dit boek is te koop in BCA). Deze sutta’s zijn gegroepeerd rondom de zogeheten vier edele waarheden: 1) Er is lijden, 2) er is een oorzaak van lijden, 3) er is een einde van lijden, en 4) er is een pad dat naar het einde van lijden voert. Zo kunnen we een blik werpen op de kern van de Dharma, de leer van de Boeddha, en ervaren wat die leer ons nog altijd te zeggen heeft.

Deze maand met Ujukarin: We kijken naar een welbekende tekst, de Satipattana soetra die gewaarzijn-in-het-nu uitlegt. En kijken naar dimensies zoals “Voorkeur is stilstaan bij genoegen; afkeer is stilstaan bij pijn. Leef in het nu en observeer wat nu gebeurt, zonder voorkeur en afkeer.”

Iedereen is welkom! De avonden beginnen om 19:30 uur en eindigen om en nabij 21:15 uur.