Laden Activiteiten

« Alle Activiteiten

Vollemaanavond “Wonderbaarlijke en buitengewone gebeurtenissen”.

7 januari @ 19:30 21:30

Vollemaanavonden in 2023

Volgend jaar willen we graag de traditie voortzetten: de maandelijkse viering van de vollemaanavond. Tijdens het leven van de Boeddha kwam hij met zijn leerlingen bij de volle maan bijeen om te mediteren en onderricht te geven.

Zo komen ook wij elke maand bij elkaar om naar een leerrede van de Boeddha te luisteren (een sutta of soetra), te mediteren en uit te wisselen over wat ons in de sutta heeft getroffen. De avond wordt beëindigd met een kort ritueel.

De sutta’s die we bespreken, zijn te vinden in Aldus sprak de Boeddha, een bloemlezing van de oudste sutta’s, vertaald en ingeleid door Jan de Breet en Rob Janssen (Asoka, Rotterdam 2007. Dit boek is te koop in BCA). Deze sutta’s zijn gegroepeerd rondom de zogeheten vier edele waarheden: 1) Er is lijden, 2) er is een oorzaak van lijden, 3) er is een einde van lijden, en 4) er is een pad dat naar het einde van lijden voert. Zo kunnen we een blik werpen op de kern van de Dharma, de leer van de Boeddha, en ervaren wat die leer ons nog altijd te zeggen heeft.

Iedereen is welkom! De avonden beginnen om 19:30 uur en eindigen om en nabij 21:15 uur.

op zaterdag 7 januari: Tijdens een bijeenkomst van monniken, en op verzoek van de Boeddha, verhaalt de eerwaarde Ananda over de wonderlijke gebeurtenissen die voorafgingen aan de geboorte van de Boeddha en deze begeleidden. Aldus heb ik gehoord.

Met Parina

Aanmelden is niet nodig. De avond is op basis van dana, een donatie die ons helpt het centrum te onderhouden.