Laden Activiteiten

« Alle Activiteiten

Parinirvanadag: “sterven doe je niet ineens, maar af en toe een beetje”

15 februari @ 19:00 21:30


Op 15 februari vieren we Parinirvana: het overlijden van de Boeddha. De dood van een Boeddha betekent dat hij/zij niet meer afhankelijk is van een stoffelijk lichaam, en niet meer wordt wedergeboren. In het Maha-Parinibbana-sutta (Digha-Nikaya 16 1-6) worden de laatste dagen van de Boeddha beschreven en zijn crematie. Eén van zijn laatste aanwijzingen waren “Welaan monniken (beoefenaars), ik zeg jullie, wat de mens bezielt is aan vergankelijkheid onderhevig. Streeft niet aflatend!”

Dat alles wat de mens bezielt vergankelijk is, betekent dat we steeds weer afscheid moeten nemen van dingen en situaties waar we aan gehecht zijn. Daar tegenin gaan, brengt meer lijden te weeg. We zijn ook gehecht aan het beeld dat we van onszelf hebben, aan ons uiterlijk, of innerlijk. Onze gewoontes, kenmerken en persoonlijkheidskenmerken loslaten wordt ook wel spirituele dood genoemd. Dit komt mooi tot uitdrukking in de dichtregel van Toon Hermans ‘sterven doe je niet ineens…’ Ons hiervan steeds bewuster worden, kan helpen om dingen los te laten. Dit kan verdrietig zijn, maar ook vreugdevol. Er is (spirituele) groei mogelijk! 

Behalve stilstaan bij de dood van de Boeddha, zullen we op deze avond ook stilstaan bij de vergankelijkheid en veranderlijkheid van de dingen om ons heen, en van ons zelf(beeld). Een avond met meditatie, bezinning, uitwisseling en ritueel. De avond wordt verzorgd door Parina, Wineke en Alexander.

19.00 tot 21.30 uur.

De avond is op basis van dana: geef wat je kunt zodat wij de Dharma door kunnen geven.

English speaking friends are welcome too!