Laden Activiteiten

« Alle Activiteiten

Dharmadag: op weg naar verlichting

2 juli 2023 @ 14:00 17:00

Dharmadag: Op weg naar verlichting (2 juli 14.00 – 17.00, met daarna een soepmaaltijd)

Wat zijn de overtuigingen die je zicht beperkt houden? Hoe kun je je bevrijden van de negatieve geestestoestanden die voorkomen uit het spervuur aan informatie, geluid, afleidingen en vereisten die voortdurend op onze geest hameren?
Tijdens Dharmadag buigt de mitrastudiegroep zich over een verhaal uit de Samaññaphala Sutta. Hierin lezen we hoe koning Ajatasattu onder leiding van zijn lijfarts Jivaka het veilige paleis achterlaat en in het woud van de Boeddha kennismaakt met de Dharma. Ajatasattu geeft zijn oude overtuigingen op en gaat voor toevlucht tot de Drie Juwelen: de Boeddha, de Dharma en de Sangha. ‘Ga verder, majesteit, rechtdoor!’

De koning gaat nog een eindje vooruit, niet opzijn gemak. Dit brengt hem dicht genoeg bij het bos om Jivaka te laten wijzen op een lichtgloed tussen de bomen in de verte, die volgens hem van brandende lampen komt, op de plaats waar de Boeddha en zijn volgelingen samenkomen.

We reflecteren op de gebeurtenissen die ervoor hebben gezorgd dat we ons lichter voelen, waardoor er misschien meer ruimte is ontstaan voor verdieping en een open geest. Wat hebben we daarvoor achtergelaten? En kunnen we daardoor nu met meer helderheid naar onszelf en de wereld kijken.

De middag bestaat uit reflectie, ervaringen uitwisselen en meditatie.
De mitrastudiegroep bestaat uit Dayapadma, Vera, Brenda, Natascha, Alexander en Reint. Na afloop ben je van harte welkom om samen met hen een soepmaaltijd in BCA te nuttigen. Breng je dan zelf ook wat lekkers mee?

  • Aanmelden: info@bcatriratna.nl
  • Prijs: Dana. Boeddhistische principe van vrijgevigheid. Bij voorkeur overmaken naar NL98INGB0002498334 (onder vermelding van ‘dharmadag’), cash in de danaschaal in het Boeddhistisch Centrum of via de doneerknop (zie boven)
  • Locatie: Boeddhistisch Centrum Amsterdam (Marius van Bouwdijk Bastiaansestraat 56, Amsterdam (WG-Terrein)