Laden Activiteiten

« Alle Activiteiten

Cursus: Wie is de Boeddha?

Herhalend evenement bekijk alles

20 oktober @ 19:00 21:30

Cursus  “Wie is de Boeddha?”  

Boeddha betekent letterlijk: ‘hij die ontwaakt is, hij die wakker is”.  De Boeddha was  een mens die op zoek ging naar het antwoord op de vraag: hoe kan ik omgaan met het lijden? Met ziekte, ouderdom, dood? Hoe kan ik genieten, gelukkig zijn als ik alles wat ik heb, zomaar kan verliezen? Vragen die jij je misschien ook stelt. Vragen die gaan over de betekenis van het leven, over zingeving, vervulling.  De Boeddha vond het antwoord.  We nemen je in de cursus mee in zijn zoektocht.

Data:  6 Donderdag avonden van 19.00-21.30 uur.  15, 22, 29 september, 6, 13, 20 oktober

Voor wie: De cursus is open voor iedereen, wel of geen ervaring met meditatie en boeddhisme.  Leren mediteren maakt onderdeel uit van deze cursus.

  • Aanmelden: Graag aanmelden voor deze cursus via info@bcatriratna.nl
  • Kosten: 75 euro voor de hele cursus van zes avonden of 15 euro per bijeenkomst. Het geld kun je overmaken naar rekeningnummer NL98 INGB0002498334 onder vermelding van cursus Wie is de Boeddha. Je kunt ook de doneerknop op de homepage van onze website gebruiken. Vrijgevigheid is een belangrijke waarde voor ons centrum. Kun je de kostprijs voor deze cursus niet betalen? Bel of mail ons dan.  We zoeken dan een oplossing.                            
  • Locatie: Boeddhistisch Centrum Amsterdam (Marius van Bouwdijk Bastiaansestraat 56, Amsterdam (WG-Terrein) 

Wat houdt de cursus in:

Elke cursusavond is een combinatie van meditatie (en leren mediteren), informatie en uitwisseling. De historische figuur: Er is veel geschreven over de Boeddha, wie hij was als mens, hoe hij op zoek ging naar het antwoord op de vraag naar de zin van het leven en hoe hij uiteindelijk de Verlichting bereikte.  We nemen je mee op de reis die Prins Siddhartha (zijn naam voor hij de Boeddha werd) maakte, wat hij daarin tegenkwam en hoe hij daar vervolgens mee om ging. 

De betekenis van Verlichting. Het is niet zo eenvoudig om woorden te geven aan een ervaring van de hoogste staat van bewustzijn. Vele beoefenaars uit het verleden en in deze tijd, hebben hun steentje bijgedragen om het begrip Verlichting te duiden. Wij onderzoeken dit vanuit hun ervaring en die van onszelf.

De Boeddha in deze tijd. We leven in een tijd van grote veranderingen op wereldniveau, COVID, verschuivingen door de klimaatcrisis, verschuivingen in maatschappelijk en moreel bewustzijn.  Wat kunnen we leren van de Boeddha, zijn inzicht in de dagelijkse werkelijkheid?  We staan stil bij de optimistische boeddhistische visie, dat verandering altijd mogelijk is en dat we altijd zelf ook een keuze hebben.

De Boeddha, Dharma en Sangha. De Dharma is de verzameling van het onderricht van de Boeddha. Van meditatie, tot oude teksten (soetra’s), tot rituelen enzovoort. We laten je kennismaken met de rijkdom van de boeddhistische teksten. De Sangha staat voor de mensen, de gemeenschap van mensen die beoefenen. In het boeddhisme worden de Boeddha, Dharma en Sangha de 3 Juwelen genoemd.  We reflecteren op het symbool Juweel en we staan stil bij hoe je dit kunt koesteren in je dagelijkse leven.

De cursus wordt gegeven door Gunabhadri en Parina met Toon en Marie-Anne.

Deze cursus wordt vervolgd met de cursus De mandala van de 5 Boeddha’s die start op donderdag 10 november.