Nirmánavati geeft Mindfulness in luid sportend Olympisch Stadion 

Afbeelding met gras, lucht, buiten, veld  Automatisch gegenereerde beschrijving

Op verzoek van de Hersenstichting was Nirmánavati gevraagd om deel te nemen aan Vitality Experience, op 3 juni in het Olympisch stadion. Op die dag kon de leeftijdsgroep van 50+ proeven aan de activiteiten die de ‘Mind’ gezond houden. Het evenement werd druk bezocht en de inspanningen spoorden de hersenen aan om gezond in actie te komen.  

Bij de ‘cornervlag’ vroeg Nirmánavati de belangstellenden zich te concentreren op gewaarzijn van het lichaam en de geest. Vandaag concentreerden we ons op het lichaam. De geest speelt zeker ook een rol maar daar kun je afspraken mee maken. Mocht je geest zich bezighouden met een of ander onderwerp; spreek dan een datum en tijdstip af waarop jij tijd hebt om ermee aan de slag te gaan.  Je hoeft geen wekker te zetten en ook geen agenda te trekken; de geest regelt het helemaal zelf. Je ontsnapt er niet aan.   

Na deze intro laten we de geest met rust en concentreren we ons op het lichaam, m.n. op onze gewrichten. ‘We zijn vrijwel permanent met ons lichaam in de weer, doen er van alles mee en vooral het ‘doen’ krijgt onze aandacht. En ondertussen vergeten we aandacht te geven aan ons lijf die het allemaal moet doen – tot het lichaam zegt: stop! Ik doe niet meer mee’.   

Zodra we spanning voelen, zetten we dit vast; speciaal op onze gewrichten. Deze slijten hierdoor sneller dan nodig is. Dit hoor je ook terug in onze taal bv.: met knikkende knieën; als aan de grond genageld staan; te zware last op de schouders; met gebalde vuisten.  

Door goed voor jezelf te zorgen regel je dit door zeer gericht je adem te sturen. Zoals je hart het bloed door al onze aderen pompt, zo stuwen onze longen onze levenslucht, onze adem, door heel ons lichaam. Bij heel diep inademen merk je op dat je lichaam volloopt met energie. Bij een rustige uitademing ervaar je ontspanning. En zo ademenden we het hele lichaam; door al onze kleine en grote gewrichten, van top tot teen. We ademenden met liefdevolle aandacht en zo ontspande het gewricht. 

Er was steeds opperste concentratie. De reacties waren Verwondering en Verbazing over de kracht van Mindfulness. Het meest gehoorde woord was Heerlijk!   

Ook bewondering voor de mensen van het BCA die de activiteit van Nirmánavati zo mooi hebben ondersteund. Door het maken van de prachtige flyers tot het vervoeren van de dekens, het meditatiekrukje met kussentje en het schrijven van dit mooie stukje. Attributen als de schaal, een Boeddhabeeldje en een kaars nam Nirmánavati zelf mee.  

Wil je sfeer van het evenement echt proeven, de onderstaande korte film laat je het allemaal zien.