Zondag Themaochtend

Zondag 1 maart, 10:30 – 12:30 uur
met Ujukarin

Balans, hoe vind je die?

Stel, je wilt een goed mens zijn. Je leeft milieubewust, dus eet je geen vlees, reis je zo min mogelijk, koop je alles bij de natuurwinkel en neem je daarvoor zelf je stoffen tasjes mee. Je werkt hard en werkt vaak thuis nog door omdat je kwaliteit wilt leveren. Daarbij sta je om 6 uur op, zodat je een uur kunt mediteren om een nog beter mens te worden…. Maar op een dag ben je chagrijnig en oververmoeid omdat je het allemaal zo goed wilt doen. Ben je te streng voor jezelf geweest…?

Zoals sommige mensen te streng voor zichzelf zijn, zo maken anderen zich er te makkelijk vanaf. Ze leven erop los, zonder over de consequenties na te denken, na mij de zondvloed….

Herken je jezelf in één van deze extremen? Beoefening van Boeddhisme kan je helpen om de middenweg te vinden.

Boeddha heeft zelf nogal gezwabberd op zoek naar de Waarheid, en werd zowel beschuldigd van doorgeschoten ascetisme als van slappe knieën. Maar vond zijn eigen balans, die voor hem werkte. Net zo raadt hij een ieder aan een balans te zoeken. Een lijstje dat Boeddha hiervoor gebruikt is de Vijf Spirituele Faculteiten: meditatie, energie, wijsheid, vertrouwen en aandachtigheid dienen een zekere balans met elkaar te hebben.

Maar hoe maken we dit concreet? Ujukarin pakt een vrij willekeurig Ideaal dat je als maatschappelijk betrokken Boeddhist kunt aanhangen, en geeft hiermee inspiratie om je eigen middenweg te vinden.

Kom ook luisteren en/of meepraten!

Inloop: 10.15-10.30
Start ochtend: 10.30
Meditatie: ca. 12.00
Einde ochtend en mogelijkheid tot lunch: 12.30
Kosten: Dana (Vrijgevigheid)
Info: info@bcatriratna.nl