Sanghadag 10 november

Op zondag 10 november vierden we Sanghadag, de dag waarop we met elkaar vieren dat we samen onderweg zijn op het pad van de Dharma, de leer van de boeddha. En dat we elkaar daarin kunnen inspireren en ondersteunen. In de ochtend werd Gerda mitra, wat betekent dat ze er voor kiest om haar boeddhistische beoefening binnen de context van Triratna wil verdiepen. Het ritueel van mitra worden is heel eenvoudig: je offert een bloem, een kaars en een wierookstokje aan de schrijn. Maar de symboliek erachter wijst naar veel meer…..

Na de lunch gingen we in de middag aan de slag met het thema Vrijheid. Ellen begeleidde een wandeling in het Vondelpark; we deden gewaarszijnsoefeningen en reflecteerden op een aantal vragen rondom het thema Vrijheid. Het was prachtig weer! Teruggekomen in het centrum luisterden we naar een waargebeurd verhaal van een eenzame zeiler die juist niet voor de vrijheid koos, ook al waren er talloze momenten waarop hij dat wel had kunnen doen. Soms blijft een verhaal waarin het juist niet goed afloopt langer hangen dan eentje waarin het uiteindelijk allemaal goed komt….

We eindigden de dag met meditatie en reflectie.

Deze Sanghadag was ook meteen de aftrap voor de Urban Retreat die van 10-16 november in het BCA gehouden werd. De hele week was het centrum in de ochtend en avond open. Meditaties, verhalen (en een film) over Vrijheid, samen eten.

Het was een heel fijne, verdiepende week, goed om de mogelijkheid te hebben om meer diepte in je beoefening te krijgen terwijl je overdag gewoon je dagelijkse leven leidt met werk, kinderen, contact met vrienden, etc.

Met groet,

Annemieke / Viryamani