Thema ochtend 6 okt. (verslag)

Het thema deze ochtend was ‘Verbinding‘:

“Als je veel in je hoofd zit, veel denkt, dan ben je niet in verbinding met jezelf, laat staan met een ander”, aldus Parina. Parina, ordelid en voorzitter van Boeddhistisch Centrum Amsterdam (BCA Triratna), is vandaag te gast op de themaochtend over “Verbinding” om uit te leggen wat het boeddhisme over “Verbinding” zegt.

Tijdens de “week van de eenzaamheid” is “Verbinding” een heel passend thema, aldus organisator Matthijs die het thema bedacht omdat hij zich regelmatig niet verbonden voelt ondanks een grote vrienden/kennissenkring.

Parina vroeg de bezoekers, waaronder een 4e jaars studente journalistiek en twee leerlingen van een VWO opleiding, om op te schrijven wat verbinding voor hem of haar betekent en dit uit te wisselen met twee andere bezoekers.

Uit de verzameling van aspecten van verbinding werd ondermeer duidelijk dat een eerlijke reactie van een persoon die luistert naar een ander persoon als verbindend wordt ervaren. Ook verbinding en stilte gaan goed samen: we herkenden allemaal de verbondenheid die we voelen met de (stilte van) de natuur.

Een van de kenmerken van het menselijke bestaan is dat we op een diep niveau met elkaar verbonden zijn en dat die verbondenheid zich openbaart als we ons minder gesloten zouden kunnen gedragen. Er komen dan juweeltjes van verbondenheid in de wereld.

Aan het einde van de ochtend hebben we de Metta (liefdevolle aandacht) meditatie geoefend, want door deze meditatie veel te beoefenen kun je liefdevoller naar een ander worden en daarmee meer verbinding creëren.

Het was weer een fijne, warme ochtend!

Matthijs