Parinirvana-viering

Vrijdag 15 februari

18:00 uur: eenvoudige soepmaaltijd

19:30 uur: inhoudelijk programma van meditatie, recitatie en poeja

In het boeddhisme wordt het overlijden van een Boeddha gezien als een belangrijke gebeurtenis, vergelijkbaar met zijn geboorte en het bereiken van de verlichting.

Op deze avond herdenken en vieren we dat toen de Boeddha overleed hij het uiteindelijke Nirvana, het Parinirvana, is binnengegaan.

Van het overlijden van de Boeddha en zijn laatste maanden, alsook van zijn advies aan de sangha, is uitvoerig verslag gedaan in het Mahā-parinibbānasutta.

Zo antwoordt de Boeddha op de vraag tot wie we ons moeten richten na zijn dood: “wees een eiland voor jezelf” en spoort hij ons aan liefdevolle aandacht te blijven beoefenen.

We zullen fragmenten uit de soetra lezen in de context van meditatie en poeja.

Deze avond staan we niet alleen stil bij de Boeddha maar ook bij die mensen die veel voor ons betekend hebben en het afgelopen jaar gestorven zijn. Als je wilt, breng dan een foto van betrokkene(n) mee of iets anders dat je aan hem of haar herinnert. In de loop van de avond is er gelegenheid om iets te vertellen over deze mensen. Zo herdenken we onze dierbaren tegelijk met het Parinirvana van de Boeddha.

De avond begint om 18.00 uur met een gezamenlijke maaltijd. Er wordt voor soep en brood gezorgd. Als je wilt kun je ook iets meenemen om te delen.

Om 19.30 uur begint het inhoudelijke programma.

Je kunt om 19.30 instappen als je niet bij de maaltijd wilt zijn.

Wil je alleen voor de maaltijd komen … ook dan ben je van harte welkom!

Aanmelden is niet nodig.

Kosten op basis van vrijgevigheid (dana)