Verslag stadsretraite 18-25 november 2018

Stadsretraite: ‘aandacht voor het lichaam’

Van zondag 18 tot zondag 25 november was er een stadsretraite, met als thema ‘aandacht voor het lichaam’. In het BCA. Of liever gezegd gedeeltelijk in het BCA en gedeeltelijk daarbuiten, in de stad, thuis, of op het werk. Na een introductie op zondag begonnen we Iedere ochtend met een dubbele meditatie, een bodyscan en een gewaar zijn van de ademhaling, gevolgd door thee of koffie, waarna de deelnemers met dagelijkse oefeningen op zak de deur uit gingen, maar toch een beetje op retraite bleven. ’s Avonds aten we gezamenlijk en sloten de dag af met meditatie en puja. Voordat op de laatste dag ’s middags sanghadag gevierd werd sloten we de retraite af met een puja voorafgegaan door een reporting in. De aanwezige vaste kern van deelnemers vond de retraite een waardevolle ervaring; het contact met elkaar, pratend of in stilte gaf een gevoel van saamhorigheid en ondersteuning van de dagelijkse beoefening (en ook gewoon gezelligheid). De combinatie van elementen uit een ‘echte’ retraite die aandacht en rust versterken en het normale dagelijkse leven werd zeer gewaardeerd. Dank je wel Ksantivadin, Gunabhadri en Parina (en Gerda), die een avond voor hun rekening namen. Dank je wel Marjan, Chris, Jayavajri, Tarodaya, Pauline, Karen, Suzan en Mokshagandhi die de maaltijden verzorgden. En dank je wel deelnemers (vooral de vaste kern Chris, Jack en Karen). En rozen voor Mokshagandhi en Arthamitra die de retraite organiseerden en leidden.