Verslag van Chris vanuit Warmenhuizen over zijn tijd in Adhisthana (4-laatste)

Lieve Sangha van Amsterdam en omstreken,

Ik ben weer terug. Na ruim vijf maanden te zijn weggeweest ben ik sinds ruim twee weken weer in mijn plaats van geboorte, Warmenhuizen. Het was even wennen. In Adhisthana had ik volledig mijn draai gevonden, het was gezellig met de mensen en ik genoot erg van de omgeving. Dus bij thuiskomst was dit wel even schakelen.

In Warmenhuizen trof ik een leeg huis aan. Mijn ouders waren op vakantie. Enerzijds was het wel lekker om in alle rust mijn draai weer te vinden. Anderzijds kon ik mijn verhaal niet echt bij iemand kwijt. Het voelde leeg. Om dit te lijf te gaan heb ik de telefoon gepakt en afgesproken met vrienden, familie en Sangha. Voordat ik het wist was mijn agenda gevuld en dat heeft echt geholpen om weer te aarden.

Ondertussen zijn mijn ouders ook weer drie dagen terug. Dit was is wel even wennen maar dat gaat evengoed verassend snel. Tot nu toe voel ik me erg tegemoet gekomen in mijn behoeftes en de sfeer is goed. Zolang dit zo is, blijf ik bij mijn ouders om mezelf even te ontzien van kosten, zodat ik de kans heb om mijn draai op de studie te vinden en om het idee van een Boeddhistische herenwoongemeenschap verder leven in te blazen.

Terugkijkend op mijn tijd in Adhisthana vind ik dat ik een mooie, intense en vooral inspirerende tijd heb meegemaakt. Ons afscheid van elkaar was mooi. We hebben de laatste week extra aandacht besteed aan elkaar. Met een laatste VTG-groep en het vieren van vreugde in verdienste hebben we gesproken over hoe we elkaar hebben ervaren, zien ontwikkelen en vooral wat we van elkaar hebben kunnen waarderen. Met een ceremonie en diner hebben we  afscheid kunnen nemen van de Sangha van Adhisthana. En afsluitend was er een laatste ontmoeting met Bhante.

De ervaringen die ik daar heb meegemaakt hebben me een rijker mens gemaakt. Door zo nauw samen te leven met vijf andere beoefenaars van Boeddhisme, ontstaat er de mogelijkheid jezelf te leren kennen en je grenzen te verleggen op een diepgaande manier. Op tijden voelde het aan als een snelkookpan, maar wanneer de druk te hoog werd konden we rekenen op de Sangha.

Nu is het weer aan mezelf om mijn ontwikkeling door te zetten. Gisteren heb ik mijn verzoek tot ordinatie naar Padmaloka verstuurd. Na Adhisthana voelde het als een juiste volgende stap en ik kijk uit naar wat dat allemaal met zich meebrengen zal. Ook zal ik weer genoeg te zien zijn op het BCA tijdens studiegroepen, met de Jonge Boeddhisten en ander evenementen. Misschien zie ik je daar wel wel weer.

Met helder gewaarzijn streef voorwaards.

Liefs,

Chris