Verslag van Chris vanuit het retraitecentrum Adhisthana (2)

Lieve Sangha van Amsterdam

Inmiddels is week elf van de tweeëntwintig weken achter de rug. De afgelopen weken sinds mijn laatste bericht hebben we besteed aan de Dharma. We hebben twee weken les gehad van Vidyaruchi en daarna van Saccanama. Vidyaruchi is een jonge kluizenaar die zijn tijd besteed aan filosofie. Met zijn lessen leek het alsof ik privé les kreeg van een hoogleraar. Hij had een duidelijk verhaal over “views” wat hij creatief uitbeeldde met figuren.

Saccanama is onze organisator van de Dharma life course. Met informatieboekjes en aantekeningen geeft hij  gestructureerd les. De informatieboekjes bestaan voornamelijk uit historische teksten van de Pali canon, die we behandelen binnen de context van Sangharakshitas lezing over “mind reactive, mind creative”. Hiermee helpt hij ons begrijpen hoe Sangharakshita het Boeddhisme ziet en hoe dat zijn oorsprong vind in de vroegste teksten van het Boedhisme.

Tussen de twee lesweken hadden we een werkretraite. Samen met Dennis en Jack werkte ik onder de leiding van Sanghadeva. Sanghadeva is een echte doorpakker. We hebben hekken om het terrein gemaakt en een tuin aangelegd. Het was een hoop sleep en sjouw werk met zware materialen.  De sfeer was goed en aan het einde van de week mochten de resultaten er wezen.

Binnen de groep gaat het over het algemeen goed. De sfeer is open en iedereen is zorgzaam voor de onderlinge verschillen. Ondanks de beste bedoelingen verloopt niet altijd alles vlekkeloos. Tijdens een paar groepsactiviteiten is het voorgekomen dat er twee groepsgenoten botsten. Dit zorgde tijdens een aantal weken voor wat spanning. De ordeleden kregen hier lucht van en begeleidde een groepsgesprek die de problemen oploste. Ondanks dat het niet leuk was, was het goed om mee te maken. Het was een goed voorbeeld van “Honest collision instead of Dishonest collusion” en het was leerzaam om mee te maken hoe je daar als groep mee om kunt gaan. De sfeer is ondertussen bijgetrokken en het onderlinge vertrouwen is weer goed.

De komende week zullen we de vierde retraite week hebben met als thema spirituele dood onder leiding van Dharmadipa. Daarna hebben we twee weken les over de Boeddha met Saccanama, waarna we lekker een weekje vrij hebben. Hierover meer met het volgende bericht.

Met warme groet,

Chris