Verslag van Chris vanuit het retraitecentrum Adhisthana (1)

Lieve Sangha van Amsterdam
Zoals sommigen van jullie weten ben ik voor vijf maanden naar Adhisthana voor de Dharma life course (DLC). Matthijs heeft me gevraagd of ik hiervan verslag wil geven.
Adhisthana is een retraitecentrum in het zuidwesten van Engeland en is omringd heuvelachtige velden met ouderwetse boerderijen.

 

Adhisthana zelf is een groepje mooie gebouwen, gebouwd door een vermogende oliemaatschappij.

Er wonen hier rond de 21 ordeleden waaronder in het bijzonder Sangharakshita. De ordeleden zorgen dat Adhisthana functioneert. Daarnaast is er een ploeg van vier man die Sangharakshita ondersteunt.
Met een interview ter gelegenheid van het 50 jarig bestaan van de orde, gaf hij een gezonde indruk. Hij was scherp en vertelde een mooi en sterk verhaal over zijn ervaringen tijdens de oprichting van de orde.

De DLC laat niks te wensen over. Grofweg volgt het de aspecten van effectief voor toevlucht gaan en de drie juwelen. De DLC bestaat uit samenwonen in een gemeenschap, studie, werk en retraite in Dharmische context.
De DLC duurt 21 weken waarvan 15 studie/werk, 5 retraite en 1 week vrij. Met de studie-, werkweek hebben we s’ochtens studie, s’middags een werkperiode en zo nu en dan avondprogramma. Tussendoor is er genoeg vrije tijd en de weekenden hebben we voor onszelf.
De retraite weken zijn anders. We maken deze weken door in stilte en we eten afzonderlijk van de rest. Een dag bestaat voor vijf uur uit meditatie en veel vrije tijd. De retraite weken worden geleid door verschillende ordeleden. Tot nu toe zijn het mooie weken geweest waarbij veel rust en diepgang tot stand is gekomen.

De woongemeenschap bestaat uit zes man, met verschillende nationaliteiten. Van jong naar oud hebben we Jack (23/EN), Mirko (27/DL), Ik (28/west-fries), Vinod (32/IN), Pablo (35/MEX) Dennis (43/SE).

We zijn een diverse groep jongens die ondanks de verschillen het goed met elkaar kunnen vinden.
Hiermee hoop ik een beetje een indruk te hebben geven van de DLC en mijn omgeving. Volgende zal ik proberen wat meer te vertellen over mijn ervaringen van de DLC.
Met warme groet,
Chris