Wat is een retraite?

Op retraite gaan betekent letterlijk: je terug trekken. Meestal op een stille plek in de natuur. Even pas op de plaats maken en afstand creëren van de waan van alle dag. Even niet meer tien ballen tegelijk in de lucht houden. Gewoon er zijn, op dit moment. Zonder afleiding. Geen telefoon, krant, boek of verplichte praatjes. Stilstaan, kijken, luisteren en ervaren wat er nu is. Niets meer. En ook niets minder.

Naast meditatie en stilte kunnen ook studie, yoga, gespreksgroepen, gezang en t’ai chi onderdeel uitmaken van het programma.

Retraites van de Triratnabeweging vinden plaats in ons retraitecentrum Metta Vihara in Zeeuws-Vlaanderen. Voor het programma en meer informatie, zie www.mettavihara.nl. De retraites hebben een boeddhistische grondslag maar staan open voor mannen en vrouwen van alle gezindten.

Mediteren

Mediteren is een oefening. Keer op keer oefenen om te leven in het huidige moment, je lichaam te voelen en echt aanwezig te zijn. Hier en nu. Je niet te verliezen in een stroom van gedachten, herinneringen, associaties of toekomstscenario’s.

Tijdens een retraite worden meestal twee basismeditaties uitgelegd en beoefend: het gewaarzijn van de ademhaling en de ontwikkeling van liefdevolle vriendelijkheid. Deze worden afgewisseld met loopmeditatie,  ‘gewoon zitten’ en reflectie.

Stilte

Kortere of langere perioden van stiltes zijn onderdeel van al onze retraites.
Bij de intensieve retraites zijn de stilteperioden langer en wordt er meer gemediteerd. Sommige retraites zijn volledig in stilte.

Contact met de buitenwereld

Om optimaal gebruik te maken van een retraitesituatie helpt het om het contact met de buitenwereld te beperken door:

  • je mobiele telefoon uit te zetten, tenzij er sprake is van een bijzondere situatie
  • de winkels en het lezen van kranten te vermijden
  • iPods, laptops etcetera thuis te laten.

Maaltijden

Alle maaltijden zijn vegetarisch. Als je een dieet volgt op medische indicatie, wordt daar rekening mee gehouden.