Veel gestelde vragen

Ik ben een paar keer op de introductieavond geweest. Wat nu?

Als je een regelmatige meditatiebeoefening wilt opbouwen, kan het helpen om samen met anderen te mediteren. Je kunt deelnemen aan onze ochtendmeditaties op dinsdag, woensdag of vrijdag. Elke woensdagavond is er een inloopmeditatie van 20:15-21:15 (na de introductieavond). Misschien wil je een cursus in ons centrum volgen, bijvoorbeeld de cursus mindfulness, of een van onze cursussen over de boeddhistische leer. Het kan steunend en inspirerend zijn contacten op te bouwen met anderen die ook de intentie hebben om geregeld te mediteren.

Je kunt ook contact leggen met andere sanghaleden en boeddhistische principes in praktijk brengen door actief bij te dragen aan het reilen en zeilen van ons centrum. Er zijn diverse werkgroepen waarbij je je kunt aansluiten. Hulp is altijd welkom!

Ben je jonger dan 35 jaar dan kun je ook deelnemen bij activiteiten van onze jongeren groep: Young Buddhists Nederland.

Wil je je meditatiebeoefening effectief verdiepen, dan raden we je aan een meerdaagse retraite te volgen.  Metta Vihara is een prachtig retraitecentrum in Zeeland dat is aangesloten bij onze boeddhistische beweging Triratna. Hier worden het hele jaar door zowel korte als langere retraites georganiseerd, voor beginners en gevorderden. Zie hiervoor de website van Metta Vihara.

Wat is de toegevoegde waarde van een boeddhistisch centrum voor je meditatiebeoefening?

Mediteren kan natuurlijk overal: thuis, in een meditatiegroep, in de sportschool,  of op een bankje in het park.

Maar in ons centrum kun je bovendien anderen ontmoeten die mogelijk dezelfde interesses hebben als jij, en praten over levensvragen en over belangrijke keuzes in je bestaan (tijdens sangha- en meditatiebijeenkomsten). In de Triratna-beweging hechten we grote waarde aan contact, samenzijn en ontmoeting als ‘bedding’ voor onze beoefening. Zoals wij steeds weer ervaren, is dit de beste manier om meditatie en bestudering van de boeddhistische leer in de dagelijkse praktijk te brengen.

Kan ik in het Boeddhistisch Centrum Amsterdam cursussen over boeddhisme volgen?

Ja. In de loop van ieder jaar geven we hier diverse cursussen over de boeddhistische leer (de Dharma), bijvoorbeeld over boeddhistische ethiek, boeddhistische rituelen en achtergronden en motieven voor meditatiebeoefening. Ook hier willen we verbinding maken met onze praktische ervaringen uit het leven van alledag en leggen we de nadruk op onderlinge uitwisseling. Zie voor de eerstvolgende cursus de agenda.

Heb je nog een vraag die hier niet beantwoord is, neem dan contact met ons op via het contactformulier of kom een keer langs op onze introductieavond woensdagavond van 19:00 tot 20:15. (daarna volgt een uur meditatie zonder begeleiding van 20:15 tot 21:15)

Hebben jullie ook activiteiten voor mensen onder de 35 jaar?

Ja wij hebben een groep Young Buddhists Nederland die zijn eigen bijeenkomsten heeft. Lees meer.