Online retraite

Een retraite van 4-7 juni die je thuis kunt doen, voor beginners en mensen met ervaring. We mediteren samen, krijgen ook meditatie instructie, luisteren naar korte presentaties over het boeddhisme toegespitst op deze tijd, en komen samen op zoom om ervaringen te delen en over vragen te praten. ’s Avonds is een podcast met gedichten en muziek, of een poeja (kort ritueel).

Het thema is ‘de drie juwelen’. Dat zijn de Boeddha zelf, als het ideaal van ontwaken dat we allemaal in ons hebben, de Dharma, het innerlijke pad dat we volgen, en de Sangha, de gemeenschap van reisgenoten op dat pad. Dat worden juwelen genoemd, omdat ze het kostbaarste zijn wat er is op het spirituele pad, en ook omdat ze zo mooi schitteren en glanzen. En net als echte juwelen willen ze ook gezien worden en graag af en toe wat opgepoetst!

De retraite is gratis, maar een bijdrage wordt op prijs gesteld, het richtbedrag is €30.

De retraite begint op donderdagavond 4 juni om 17.00 uur en eindigt zondagmorgen 7 juni, en wordt geleid door Dayapadma en Silavadin, met een bijdrage van Margot Van Wauwe (voor de podcast met gedichten en muziek).

Voor meer informatie en opgave schrijf of bel Silavadin.

E: Meynardvasen@gmail.com

T: 06-19830991

Sangha avond donderdag 28 mei

opening Boeddhistische Actie Maand (BAM)
met Manigarbha en Arthamitra

We gaan ons voorbereiden op de Vegan maand! Arthamitra vertelt waarom hij heeft gekozen voor een veganistische levensstijl in de context van zijn beoefening en Manigarbha over hoe je het aan kunt pakken in praktische zin. Meld je aan bij info@bcatriratna dan krijg je de link voor Zoom.
19:30 – 20:45 uur
om 19:15 gaat de online deur open

5 mei: we vierden 75 jaar vrijheid met soep!

Het BCA zou meedoen met het Vrijheidsontbijt, dat het comité 4-5 mei jaarlijks coördineert. Door de corona-maatregelen kon dat helaas niet doorgaan. Het comité bedacht als alternatief om blikken (veganistische) soep – gemaakt door chef-kok Joris Bijdendijk – uit te delen, en wij hielpen mee!

Je kon  op 5 mei tussen 10.30-13.00 uur een blik bij ons op komen halen dat je zelf weer kon geven aan iemand die je het gunde. Maar je kon het ook lekker zelf thuis opeten met 75 jaar vrijheid in gedachten.
Als je de soep kwam halen, kon je op een kaartje een wens, een gedachte of iets dergelijks schrijven, iets wat jou inspireerde als je aan vrijheid dacht.

De Boeddha had daar ook een mooie uitspraak over: Zoals de machtige oceaan één smaak heeft, de smaak van zout,
zo heeft mijn leer ook één smaak, de smaak van vrijheid.

De soep zelf maken?

Ingredienten:

Voor 4-6 personen soep (2L)

1 Kg flespompoen geschild en in blokjes
1 Grote wortel in fijne stukjes
200 Ml kokosmelk 
1 L groentebouillon 
2 Rode uien fijn gesnipperd
70 Gr tomatenpuree
2 Tenen knoflook fijngesneden 
1 Eetlepel komijnpoeder 
1 Eetlepel gemberpoeder
1/2 Theelepel cayennepoeder 
1 Theelepel kurkumapoeder 
2 Theelepel citroengraspoeder 
Flinke scheut olijfolie

Bereidingswijze

Verhit de olijfolie in een pan met een dikke bodem en fruit hierin op middelhoog vuur de ui, en knoflook. Wanneer de ui glazig begint te worden voeg dan de tomatenpuree toe en bak al roerend een paar minuten mee. Nu is het tijd om de fijngesneden pompoen, wortel en kruidenpoeders in de pan te doen. Bak het geheel 5 minuten op laag vuur zodat alle smaken goed worden opgenomen door de groente. Blijf goed doorroeren.

Voeg 1 liter groentebouillon toe, breng het geheel aan de kook en laat 20 minuten koken tot de pompoen en wortel helemaal zacht zijn. Haal de pan van het vuur en pureer de soep tot een glad geheel met een staafmixer. Voeg daarna de kokosmelk toe, flinke snuf peper en maak eventueel nog meer op smaak met een beetje zout. Eet smakelijk!

Deel jouw resultaat met #vrijheidsmaaltijdsoep!