Verslag van Chris vanuit retraitecentrum Adhisthana (3)

Lieve Sangha van Amsterdam, 20-06-18

Sinds de laatste nieuwsbrief is er niet veel bijzonders gebeurd. De routine van de studie- en werkweek zit er goed in. Iedereen is ondertussen op elkaar ingespeeld en de sfeer in de groep is prettig.

We zijn over de helft van de course waardoor we regelmatig praten over wat er na de course gebeuren gaat. Jack, Dennis, Vinod en ik gaan hierna direct verder met een studie of een baan. Voor Pablo en Mirko is dat niet duidelijk. Mirko zoekt naar een baan binnen Triratna en Pablo weet nog niet waarmee hij verder gaat.

Hier in Adhisthana zijn de omstandigheden voor de beoefening van boeddhisme ideaal en bij terugkomst in Nederland wil ik die thuis ook zo goed als mogelijk maken. Daarom ga ik proberen een herenwoongemeenschap op te zetten. Mocht je dit lezen en je denkt “Ik heb interesse” of “Ik weet iemand die interesse heeft” dan hoor ik het graag.

Maar eerst nog de rest van de course. Deze week hebben we een weekje vrij en mijn zusje komt langs om me te bezoeken. Martine en ik hebben wandelend en op de motor de omgeving verkend en veel koffietentjes bezocht. Morgenavond vertrekt ze weer, waarvoor we eerst nog een dagje Birmingham bezoeken. Het is fijn om iemand van thuis te laten zien wat ik hier meemaak.

Na de vrije week gaan we verder met de lessen. Saccanama heeft ons op het hart gedrukt dat we nog een aantal belangrijke weken hebben te gaan en hij vroeg ons om onze aandacht hiervoor niet te laten verslappen. We hebben de volgende drie weken les met als thema “de Sangha”, een week Buddhafield, een projectweek en een afsluitingsweek.

Buddhafield belooft nog wat te worden. Dit is een vijfdaags festival waar we een koffiecafé gaan runnen. Naast het vrijwilligerswerk hebben we tijd om van het feest te genieten. Het is een evenement met muziek, yoga, Dharma lessen en nog veel meer. Hoe dat is gegaan zal ik in de volgende en laatste nieuwsbrief vertellen.

Met warme groet,

Chris

Chris zijn studiegroep op Adhisthana (1)
Chris zijn studiegroep op Adhisthana (2)

Interessant artikel over Veganisme

Op de website van “thebuddhistcentre.com” staat een interessant artikel over Veganisme.  Zie hier de link: https://thebuddhistcentre.com/vegan/eat-peas-thinking-about-ethics-veganism

 

Mantra zingen

Op zondag 17 juni van 14.00 – 16.00 uur in Boeddhistisch Centrum Amsterdam Triratna

Het gaat om korte stukjes tekst en/of mantra’s, soms maar een paar woorden, een enkele zin. Op een melodie die je gemakkelijk onthoudt. Denken is niet nodig. En dat schept ruimte om gewoon te zijn met de klank, met de samenzang en met de betovering van de herhaling.

Tussen het zingen door zijn we stil, de afwisseling van stilte en gezang doet beide nog meer tot hun recht komen.

‘Stilte is de golflengte waarop de ziel tot ons spreekt’, zei de popmusicus Sting ooit.

De mantra houdt dan ook eigenlijk niet op, hij klinkt na, trilt door en inspireert.

Iedereen is welkom.

Renate en Ākāśaśūrī

Cursus in Londen

Hoi allemaal,

Afgelopen week ben ik een paar dagen naar Londen geweest en heb daar op donderdag 24 mei een workshop gevolgd. Dit in het kader van mijn deelname aan de communicatiegroep van BCA Triratna.

Daarnaast heb ik van de gelegenheid gebruik gemaakt om rond te snuffelen bij het London Buddhist Centre (LBC) (https://www.lbc.org.uk/) en in het West London Buddhist Centre (http://westlondonbuddhistcentre.com/).

In het laatste centrum was de Cursus.

Ook heb ik een paar uur gesproken met Yashobodhi in het Hydepark.

Hier een paar foto’s van de reis. (als je er 2x op klikt worden ze mooi groot)

Tijdens de cursus leerden we over hoe je een pakkend verhaal kunt vertellen dat impact heeft op de beoogde doelgroep. In het kader daarvan bedacht ik een verhaal om de (mogelijke) vooroordelen van mensen over spirituele centra weg te nemen. Met mijn groepje van 4 mensen speelden we het verhaal in de middag en namen we het als een echte commercial op. Het was een leerzame en leuke bijeenkomst en bovendien interessant om ook andere mensen te leren kennen van andere Triratna centra die met hetzelfde onderwerp (Communicatie bezig zijn).

Matthijs