Introductieworkshop Boeddhisme start 16 september. Meld je nu aan!

Wil je leren mediteren en/of ben je benieuwd naar wat het boeddhisme inhoudt?

In vier introductie workshops belichten we telkens een ander aspect van de boeddhistische beoefening. Je kunt deze dagen afzonderlijk volgen maar ook als reeks.

De eerste is op zaterdag 16 september van 10:00 tot 13:00 op ons centrum op het WG-Terrein (naast het café/restaurant) in West . Marius van Bouwdijk Bastiaansestraat 56

Kosten:  op basis van dana/vrijgevigheid (richtlijn € 20,-)
Aanmelden:  je kunt je tot 1 dag van te voren aanmelden. Vol=vol; max aantal deelnemers is 10. Aanmelden via info@bcatriratna.nl

Voor meer informatie klik hier.

 

Aanstaande zondag themaochtend over waarom je gelukkiger wordt van eerlijk zijn

Zoals elke eerste zondag van de maand ben je weer van harte welkom om mee te praten over een actueel- of levensthema.

Deze keer gaan we het hebben over “Eerlijk zijn, eerlijk spreken”. Ben jij altijd eerlijk? Of vind je dat een leugentje om best wil moet kunnen of eigenlijk beter is?

We zien ministers regelmatig betrapt worden op een leugen. Op sociale media zijn zogenaamde troll accounts actief die nep nieuws verspreiden. De term “Fake news” vliegt ons om de oren.

De oprichter van onze Boeddhistische beweging Triratna, Sangharakshita heeft er ook iets over gezegd. Lees daarover verder hier.

Verslag van Chris vanuit Warmenhuizen over zijn tijd in Adhisthana (4-laatste)

Lieve Sangha van Amsterdam en omstreken,

Ik ben weer terug. Na ruim vijf maanden te zijn weggeweest ben ik sinds ruim twee weken weer in mijn plaats van geboorte, Warmenhuizen. Het was even wennen. In Adhisthana had ik volledig mijn draai gevonden, het was gezellig met de mensen en ik genoot erg van de omgeving. Dus bij thuiskomst was dit wel even schakelen.

In Warmenhuizen trof ik een leeg huis aan. Mijn ouders waren op vakantie. Enerzijds was het wel lekker om in alle rust mijn draai weer te vinden. Anderzijds kon ik mijn verhaal niet echt bij iemand kwijt. Het voelde leeg. Om dit te lijf te gaan heb ik de telefoon gepakt en afgesproken met vrienden, familie en Sangha. Voordat ik het wist was mijn agenda gevuld en dat heeft echt geholpen om weer te aarden.

Ondertussen zijn mijn ouders ook weer drie dagen terug. Dit was is wel even wennen maar dat gaat evengoed verassend snel. Tot nu toe voel ik me erg tegemoet gekomen in mijn behoeftes en de sfeer is goed. Zolang dit zo is, blijf ik bij mijn ouders om mezelf even te ontzien van kosten, zodat ik de kans heb om mijn draai op de studie te vinden en om het idee van een Boeddhistische herenwoongemeenschap verder leven in te blazen.

Terugkijkend op mijn tijd in Adhisthana vind ik dat ik een mooie, intense en vooral inspirerende tijd heb meegemaakt. Ons afscheid van elkaar was mooi. We hebben de laatste week extra aandacht besteed aan elkaar. Met een laatste VTG-groep en het vieren van vreugde in verdienste hebben we gesproken over hoe we elkaar hebben ervaren, zien ontwikkelen en vooral wat we van elkaar hebben kunnen waarderen. Met een ceremonie en diner hebben we  afscheid kunnen nemen van de Sangha van Adhisthana. En afsluitend was er een laatste ontmoeting met Bhante.

De ervaringen die ik daar heb meegemaakt hebben me een rijker mens gemaakt. Door zo nauw samen te leven met vijf andere beoefenaars van Boeddhisme, ontstaat er de mogelijkheid jezelf te leren kennen en je grenzen te verleggen op een diepgaande manier. Op tijden voelde het aan als een snelkookpan, maar wanneer de druk te hoog werd konden we rekenen op de Sangha.

Nu is het weer aan mezelf om mijn ontwikkeling door te zetten. Gisteren heb ik mijn verzoek tot ordinatie naar Padmaloka verstuurd. Na Adhisthana voelde het als een juiste volgende stap en ik kijk uit naar wat dat allemaal met zich meebrengen zal. Ook zal ik weer genoeg te zien zijn op het BCA tijdens studiegroepen, met de Jonge Boeddhisten en ander evenementen. Misschien zie ik je daar wel wel weer.

Met helder gewaarzijn streef voorwaards.

Liefs,

Chris

Sangha wandelen op zaterdag 1 september / Sangha walking saturday 1 september

Beste Sangha Wandelaars,

Zaterdag 1 september is het eindelijk zover, we gaan weer wandelen! De tocht begint in Baarn waar we beginnen met een boottochtje op de Eem richting het noorden. De Eem is de enige rivier die ontspringt én uitmondt in Nederland. Bij Eemdijk gaan we over in wandelen door de Eempolder. We wandelen langs een sluisje, over de zomerdijk en hebben vergezichten over de polders die ook veel verschillende soorten vogels huisvesten.
Naast het genieten van de natuur en het heerlijke samenzijn besteden we ook aandacht aan ons innerlijk landschap door enige tijd samen in stilte te lopen.

De lengte van de wandeling is ongeveer 14 kilometer. Op de boot kan koffie, thee, e.d. besteld worden. Houd er rekening mee dat het boottochtje 4 euro kost. In Eembrugge zijn we ook nog van plan een horecagelegenheid aan te doen bij de jachthaven. Uiteindelijk lopen we naar Eemnes waar we op het openbaar vervoer zullen stappen.

We verzamelen bij het NS-station te Baarn om 10.52 uur waar we voor een klein stukje nog gebruik moeten maken van een plaatselijk busje (of afhankelijk van de grootte van de groep een gedeelde taxi).
Vanuit Amsterdam CS vertrekt er om 10.11 uur van spoor 11A een sprinter richting Amersfoort.
De Amsterdamse Sanghawandelaars hebben de gewoonte zo’n tien minuten voor de trein vertrekt te verzamelen vóór de Starbucks aan de centrumkant van de westelijke tunnel van het centraal station.

Wij vragen je om je vooraf aan te melden, in geval van bijzonderheden kunnen we je dan persoonlijk inlichten over een eventuele wijziging. Aanmelden kan per mail op guidojong@gmail.com of telefonisch op 06-47014703.

Check vrijdagavond 31 augustus nog even je e-mail voor eventuele wijzigingen.

Hopelijk tot dan,

George en Guido

PS; Save the dates, de volgende keren zijn 20 oktober en 8 december.