Wat is meditatie?

Mediteren (algemeen)

Er zijn veel dingen in het leven die we niet onder controle hebben. Doordat we willen dat mensen of situaties anders zijn dan ze zijn, creëren we vaak onze eigen problemen. De werkelijkheid laat zich immers niet voegen naar onze wensen.

We kunnen wel leren om anders met die werkelijkheid om te gaan.

Mediteren is leren dat we elk moment een keuze hebben in hoe we reageren op mensen en situaties. We hoeven niet automatisch met dezelfde gedachte of hetzelfde gevoel te reageren. We kunnen leren om in plaats van reactief (vanuit onze vaste patronen, bijv. boos of angstig) creatief (op een andere manier, bijv. geduldig, vriendelijk, met begrip) om te gaan met alles dat er in het leven op ons af komt.

Door een punt van verstilling in ons leven te creëren, ontdekken we wie we zijn, los van de drukte in ons hoofd en het wellicht drukke leven dat we leiden. Door meditatie krijgen we beter zicht op onze patronen en gewoontes en leren we om vanuit een breder perspectief in het leven te staan.

Mensen mediteren om heel verschillende redenen. Sommigen willen hun concentratie verbeteren voor hun werk, studie, sport of wat dan ook. Anderen zijn op zoek naar rust en kalmte. En weer anderen zijn op zoek naar antwoorden op de fundamentele vragen van het leven. Wat voor reden we ook hebben,  regelmatige beoefening van meditatie kan ons helpen.

 

Mediteren in het Boeddhistisch Centrum Amsterdam

Er zijn  veel verschillende meditatievormen. Binnen BCA Triratna  onderrichten we in eerste instantie twee basismeditaties die teruggaan tot de historische Boeddha. Deze zijn ‘gewaarzijn van de ademhaling’ en de meditatie van ‘liefdevolle vriendelijkheid’ (metta bhavana). Deze worden afgewisseld met loopmeditatie,  ‘gewoon zitten’ en reflectie.